30 Ноември 2023четвъртък10:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Песенната река на Валентина Атанасова

/ брой: 11

автор:Продрум Димов

visibility 1182

Събирам сили да се извися
на делника над сивата пустиня.
Очакваме миражи в своя път,
а сме нехайни, ако ги подминем.

Това четиристишие може би ни насочва към истинската творческа, философска и човешка същност на авторката. Валентина Атанасова все още не е сред най-популярните имена на съвременната българска поезия, но издадените й досега единайсет книги са свидетелство и атестат за оправдан стремеж за едно трайно присъствие в днешния ни поетичен свят. Да не говорим за все по-впечатляващите й преводи на творби от съвременни руски поети. Безспорно всичко е плод на един неутолим хъс за изява на нейния лиричен Аз.
Основание за подобен извод ни дава и новата й стихосбирка "Песенна река". Тя се състои от три основни цикъла: "Ехо от звезден смях", "Слънчево колело" и "Аз съм Земя". Първият се различава съществено по своя любовен характер в емоционално-сюжетен аспект от другите два. Той въвежда в дълбоките лични преживявания на авторката и потапя в сгорещено море от болка, съмнения и обич, често несподелена.
Значителна част от стиховете й са къси лирични изблици, миниатюри, наситени с неудържим чувствен заряд. За жалост в немалко нейни стихове жизнеутвърждаващата роля на любовта отстъпва на трудно преодолимо униние, подсилвано от минорна тоналност. Но и най-безжалостното изтезание не може да заглуши в душата преклонението й пред всемогъщата, покоряваща сила на любовта.
Съвършено друг въздух в тематичен план дишат творбите й от цикъла "Слънчево колело". Общувайки с тях, имам усещането, че авторката ни препраща в света на афоризмите със своите вглъбени разсъждения, свързани със смъртта и смисъла на човешкото съществуване. В не една от творбите й витаят съмнения, несигурност, неверие, причинени от безизходицата на днешния ден. В постоянните си творчески търсения Валентина Атанасова нерядко прибягва и до иносказанието, зад което прозират човешки нрави и поведение. В стилно-езиково отношение обаче, макар и не навсякъде, следва художествено-естетическия инструментариум на класическата ни поезия.
Валентина Атанасова е творец с ярко изразена социална и гражданска позиция. На прицел на критичното й перо са фалшът, лицемерието, апатията, демагогията, които раздират и от които се задъхва съвременното ни общество. Така я виждаме и в последния й цикъл "Аз съм Земя". В него, наред със социалната заостреност на поетичния изказ, звучи определено пристрастно и патриотичната тема.

БСП гласува "против" бюджета за 2024 г.

автор:Дума

visibility 335

/ брой: 231

Мрачна прогноза за икономическия растеж

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 231

Лихвите по депозити скочиха двойно

автор:Дума

visibility 322

/ брой: 231

Партенонът скара Лондон и Атина

автор:Дума

visibility 311

/ брой: 231

Русия с рекорден военен бюджет

автор:Дума

visibility 286

/ брой: 231

14 дни власт в Полша

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 231

Нигер насърчава трафикантите на хора

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 231

Сметки без кръчмар

автор:Нора Стоичкова

visibility 271

/ брой: 231

Болниците в Параграф 22

автор:Аида Паникян

visibility 285

/ брой: 231

МОН ли, що е това?

автор:Юри Михалков

visibility 308

/ брой: 231

Ставайте, българи!

visibility 242

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ