23 Септември 2019понеделник19:20 ч.

Снимки АВТОРКАТА

Традиции

Първомайска приказка

В град Левски малки и големи отново залюляха "Гергьовски люлки"

/ брой: 84

автор:Ина Михайлова

visibility 1717

Цветни гергьовски люлки, вързани на зелено дърво, залюляха с изгрева на слънцето в град Левски. На Светла сряда левчелии припомниха на малки и големи народните традиции, а Танасовата музика от Козар Белене поведе първото за деня хоро.

Фолклорният фестивал "Гергьовски люлки" бе открит с поздрава "Христос Воскресе!". Кметът на общината Любка Александрова изрази радостта на домакините от града на Апостола, че фестивалът се провежда между два големи християнски празника, и пожела мир и любов да има в сърцата на всички, а на участниците в надпреварата - успех.

Над 550 танцьори, певци и музиканти на възраст от 5 до 76 години участваха в шестото издание на фолклорния фестивал "Гергьовски люлки" в град Левски. Професионално жури начело с проф. Тодор Киров, декан на факултета "Музикален фолклор и хореография" в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" в Пловдив, имаше нелеката задача да се потопи в многообразието от звуци, стъпки и думи, за да определи най-добрите от добрите.

С всяка година участниците във фестивала стават все повече, а изпълненията им - по-професионални, не крият радостта си домакините. Увеличава се броят на индивидуалните певци и инструменталисти, а групите и съставите не спират да изненадват с изпълненията на изворен и обработен фолклор. Фестивалът "Гергьовски люлки" вече надхвърля границите на Северняшката фолклорна област. И тази година в надпреварата участваха състави отблизо и далече. Певчески и танцови групи, индивидуални изпълнители и народни оркестри от Плевенско, Ловешко, Търновско, Пловдивско, Габровско, Шуменско и Варненско веселиха левчелии в Деня на труда. Работим здраво, но и знаем как да се забавляваме, коментираха зрителите на площада. С трепет те очакваха изпълненията на най-малките. А и на по-големите, които от изгрев до залез не спряха да пеят, свирят и танцуват в сърцето на България.

Всички участници във фолклорния фестивал получиха грамоти, а най-добрите - специални награди и медали. Журито, в което за поредна година участва и вестник ДУМА, раздаде 19 златни, 15 сребърни и 13 бронзови медала. Специалната награда на кмета на община Левски Любка Александрова получи детският танцов състав "Весело хорце" от гр. Велики Преслав. Малките изпълнители не само взривиха площада с вдъхновяващата си композиция, но и танцуваха след края на конкурсната програма, за радост на левчелии, които дълго ги аплодираха. Наградата на журито за цялостно представяне грабнаха учениците от СУ "Св. св. Кирил и Методий" в гр. Пордим. Заслужени аплодисменти и два златни медала взеха представителите на Медицинския университет в Пловдив. За откритие на фестивала бе обявена 9-годишната Ива Иванова от Народно читалище "Съгласие 1895" в с. Стежерово, община Левски. Специални плакети имаше за най-малкия и за най-големия индивидуален участник във фестивала. Получиха ги 5-годишният Георги Стаевски от Частна музикална школа в гр. Свищов и 76-годишният Богомил Евтимов от с. Стежерово.

* * *

Люлките в Левски се люляха цял ден. Според традицията колкото по-високо се люлеят, толкова по-високи ще пораснат посевите. Атракция за малки и големи в празничния Първи май бе и гергьовската кошара с агънца. Над всичко обаче беше доброто настроение, желанието на участниците да покажат всичко, което са научили от родители, баби и дядовци, и онова неописуемо чувство на гордост от красотата и богатството на фолклорната магия. Догодина фестивалът "Гергьовски люлки" ще има нов дом - бъдещият Летен театър в Левски, чието изграждане започна в навечерието на Великден. Още в края на лятото се надявам тук, до Народно читалище "Георги Парцалев 1901", да има едно красиво съоръжение, което не само ще сбъдне наша мечта, но и ще се превърне в своеобразен духовен център на таланта на левчелии, заяви в края на майския празник г-жа Александрова.

Посрещаме есента

автор:Дума

visibility 159

Почина проф. Юлиан Вучков

автор:Дума

visibility 556

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 488

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 575

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 181

Най-старият туроператор фалира, предизвика паника

автор:Дума

visibility 166

Откриха нови доказателства за произхода на човека

автор:Дума

visibility 375

Млади генерали и офицери си тръгват от армията

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 0

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 182

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 851

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 693

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ