19 Септември 2020събота18:57 ч.

Близо 60 хиляди седмокласници се явиха на матура по български език и литература след като последните месеци се обучаваха дистанционно

Пак отлагат задължителната предучилищна на 4-годишните

До 20% от часовете ще могат да са дистанционни, предвиждат промени в училищния закон

/ брой: 112

автор:Деси Велева

visibility 1026

Министерството на образованието отново отлага въвеждането на задължителна предучилищна подготовка за 4-годишните. Тя ще влезе в сила до учебната 2023-2024 г. след решение на общините, предвиждат промени в училищния закон. Предложените изменения в него през февруари предвиждаха обхващането на 4-годишите да стане година по-рано. Предишното намерение бе задължителната предучилищна да влезе в сила още следващата учебна година. Отлагането се прави въпреки категоричното уверение на министерството, че общините и най-вече София имат готовност да поемат всички подлежащи на предучилищно обучение. Много родители са против подобна промяна и събират подписки срещу нея.

Министър Красимир Вълчев отново потвърди, че тази възраст е най-важна основно за езиковото развитие на децата и лишаването им от образователна среда е пагубно за него. Особено този въпрос засяга децата от семейства, чиито език не е български, и тези, в които липсва отношение към образованието. В момента около 78% от 4-годишните не ходят на детска градина, докато при 5-годишните процентът е 90.

Министърът твърди, че места ще има за всички деца, дори от Столичната община декларирали, че могат да осигурят задължителния обхват. Преди два дни се проведе вторият протест на родители срещу недостига в София, които припомниха, че около 9000 малчугани още чакат за ясли и градини.

Според МОН с 210 млн. лева през следващите години ще бъдат построени нови и достроени стари училища и детски градини, с които да бъде спрян двусменният режим за учениците и компенсиран недостигът за по-малките деца. Министърът говори и за уплътняване на терени за детски градини, тъй като досега "сме били щедри в нормите на пространство и дворове".

В законовите промени заляга и утвърждаването на обучението в електронна среда. Училищата, които имат иновативни проекти, ще могат да позволяват до 20% от часовете да се провеждат дистанционно след 4 клас. Вариант е виртуалните класни стаи да се прилагат по време на първия час, ако той е много ранен за учениците при двусменен режим. Така те ще ходят на училище по-късно, за втория час, а първият ще се взема в следобедно време от вкъщи. Също така грипните и другите извънредни ваканции ще минават в дистанционна форма. Тя ще важи и за болни ученици, които имат възможност да учат от вкъщи, като те ще слушат уроците, преподавани по същото време в училище. Училищните настоятелства ще бъдат контролирани по-строго, предвиждат други промени в закона.

Пленумът на БСП се събра за последно преди Конгреса

автор:Дума

visibility 0

Касата ще поема тестовете на ученици под карантина

автор:Дума

visibility 44

Гешев нахъсва прокурорите, отвън искат оставката му

автор:Дума

visibility 65

Прокурорите избират свой представител във ВСС

автор:Дума

visibility 152

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 550

/ брой: 179

Как търпим това десет години?!

visibility 835

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 414

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 761

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ