24 Август 2019събота12:57 ч.

От редактора

От поезията и идеите до чалгата

/ брой: 27

автор:Боян Бойчев

visibility 1019

Айде, довечера ще се видим при "Цецо Спасов". Тази неволно дочута реплика в автобуса изведнъж ме стресна и ме извади от виртуалното пространство на телефона.

"Ще се видим при Цецо Спасов" е също такава популярна реплика от градския фолклор, каквато е, да речем, "Ще те чакам пред Попа" (паметника на "Патриарх Евтимий"). 

За тези, които не знаят - "Цецо Спасов" е известната през 80-те и 90-те години дискотека. Сградата е построена през 1982 година като младежки дом в Студентски град, носещ името на трагично загиналия поет. Цветан Спасов е деец на РМС, участник в антифашистката съпротива по време на Втората световна война, партизанин. Попада в засада и след престрелка се самоубива с последния патрон. Интелигентен млад човек, създал за 24-годишния си живот талантливи стихотворения. Загинал заради идеите си за един по-справедлив и свободен свят. Така че няма нищо по-логично един младежки дом да носи неговото име. Младите хора би трябвало да са идеалисти и революционери. 

Само че след промените през мутренските 90-те дискотеката постепенно се превръща в Мека на чалгата. Заведението сменя собственици, сменя и името си. Днес това е популярен клуб, в който надали някой от посетителите, поклащащи морни телеса в ориенталско-балкански ритми, знае кой е Цветан Спасов. Дори не се и надявам да са прочели някое негово стихотворение, опиянението вече идва не от поезията, а от химически субстанции. Да не говорим за идеи. 

Замислих се за идеализма на младежи като Цветан Спасов, жертвали живота си в името на справедлива кауза. И деградацията на обществото, което днес няма идеи, които да следва. Обсебено от Златния телец и егоизма, от лесните изкушения и забавления. Едно консуматорско общество, лесно управляемо и манипулируемо. И тази липса на идеи е страшна, тя ни обезличава, убива. Тя изтрива всякакво социално мислене, всякакви морални ценности. 

Замислете се. От младежки дом, кръстен на поет идеалист, до мутренска чалгатека. Това е портрет на цялото ни общество. 

Добре, че поне името е сменено. 

Аз обаче виждам надежда и тя е в думите: Айде, довечера ще се видим при "Цецо Спасов". Колелото на историята се върти, дискотеките сменят имената си, но младите хора си дават среща при "Цецо Спасов". И може би в един момент някои от тях ще си зададат въпроса: Кой е той? 

И ще си дадат среща при стиховете на Цветан Спасов. И при неговите идеи. 

Пореден протест в Шишманци

автор:Дума

visibility 30

Честваме 142 години от Шипченската епопея

автор:Дума

visibility 43

Пожар край старото сметище на завод "Арсенал"

автор:Дума

visibility 1055

С 200 лв. отгоре са платили за парно софиянци

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 162

Танева предизборно се сети за родните производители

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 162

"Фич": Еврото в България - най-рано през 2023 г.

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 162

САЩ отварят консулство в Гренландия

автор:Дума

visibility 26

Тук изгря свободата на България!

автор:Дума

visibility 0

Зомби капан

автор:Ина Михайлова

visibility 514

/ брой: 162

Роботи или робовладелци?

visibility 293

/ брой: 162

Тежки битки за горите на Костенец

автор:Павлета Давидова

visibility 349

/ брой: 162

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ