17 Февруари 2019неделя10:21 ч.

От редактора

От поезията и идеите до чалгата

/ брой: 27

автор:Боян Бойчев

visibility 516

Айде, довечера ще се видим при "Цецо Спасов". Тази неволно дочута реплика в автобуса изведнъж ме стресна и ме извади от виртуалното пространство на телефона.

"Ще се видим при Цецо Спасов" е също такава популярна реплика от градския фолклор, каквато е, да речем, "Ще те чакам пред Попа" (паметника на "Патриарх Евтимий"). 

За тези, които не знаят - "Цецо Спасов" е известната през 80-те и 90-те години дискотека. Сградата е построена през 1982 година като младежки дом в Студентски град, носещ името на трагично загиналия поет. Цветан Спасов е деец на РМС, участник в антифашистката съпротива по време на Втората световна война, партизанин. Попада в засада и след престрелка се самоубива с последния патрон. Интелигентен млад човек, създал за 24-годишния си живот талантливи стихотворения. Загинал заради идеите си за един по-справедлив и свободен свят. Така че няма нищо по-логично един младежки дом да носи неговото име. Младите хора би трябвало да са идеалисти и революционери. 

Само че след промените през мутренските 90-те дискотеката постепенно се превръща в Мека на чалгата. Заведението сменя собственици, сменя и името си. Днес това е популярен клуб, в който надали някой от посетителите, поклащащи морни телеса в ориенталско-балкански ритми, знае кой е Цветан Спасов. Дори не се и надявам да са прочели някое негово стихотворение, опиянението вече идва не от поезията, а от химически субстанции. Да не говорим за идеи. 

Замислих се за идеализма на младежи като Цветан Спасов, жертвали живота си в името на справедлива кауза. И деградацията на обществото, което днес няма идеи, които да следва. Обсебено от Златния телец и егоизма, от лесните изкушения и забавления. Едно консуматорско общество, лесно управляемо и манипулируемо. И тази липса на идеи е страшна, тя ни обезличава, убива. Тя изтрива всякакво социално мислене, всякакви морални ценности. 

Замислете се. От младежки дом, кръстен на поет идеалист, до мутренска чалгатека. Това е портрет на цялото ни общество. 

Добре, че поне името е сменено. 

Аз обаче виждам надежда и тя е в думите: Айде, довечера ще се видим при "Цецо Спасов". Колелото на историята се върти, дискотеките сменят имената си, но младите хора си дават среща при "Цецо Спасов". И може би в един момент някои от тях ще си зададат въпроса: Кой е той? 

И ще си дадат среща при стиховете на Цветан Спасов. И при неговите идеи. 

БСП поиска анкетна комисия за гафовете с е-винетките

автор:Дума

visibility 269

Харчим най-много за храна, жилище и данъци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 32

Срокът за касовите апарати остава засега

автор:Евгени Гаврилов

visibility 207

/ брой: 32

Два пъти са скочили случаите на морбили за година

автор:Дума

visibility 261

Депутатският имунитет в Гърция беше отменен

автор:Дума

visibility 309

Обезцветяване

автор:Павлета Давидова

visibility 280

/ брой: 32

Кръстчето

visibility 298

/ брой: 32

Един час с ценностите на земите ни

автор:Велиана Христова

visibility 193

/ брой: 32