25 Април 2019четвъртък19:28 ч.

От редактора

От поезията и идеите до чалгата

/ брой: 27

автор:Боян Бойчев

visibility 717

Айде, довечера ще се видим при "Цецо Спасов". Тази неволно дочута реплика в автобуса изведнъж ме стресна и ме извади от виртуалното пространство на телефона.

"Ще се видим при Цецо Спасов" е също такава популярна реплика от градския фолклор, каквато е, да речем, "Ще те чакам пред Попа" (паметника на "Патриарх Евтимий"). 

За тези, които не знаят - "Цецо Спасов" е известната през 80-те и 90-те години дискотека. Сградата е построена през 1982 година като младежки дом в Студентски град, носещ името на трагично загиналия поет. Цветан Спасов е деец на РМС, участник в антифашистката съпротива по време на Втората световна война, партизанин. Попада в засада и след престрелка се самоубива с последния патрон. Интелигентен млад човек, създал за 24-годишния си живот талантливи стихотворения. Загинал заради идеите си за един по-справедлив и свободен свят. Така че няма нищо по-логично един младежки дом да носи неговото име. Младите хора би трябвало да са идеалисти и революционери. 

Само че след промените през мутренските 90-те дискотеката постепенно се превръща в Мека на чалгата. Заведението сменя собственици, сменя и името си. Днес това е популярен клуб, в който надали някой от посетителите, поклащащи морни телеса в ориенталско-балкански ритми, знае кой е Цветан Спасов. Дори не се и надявам да са прочели някое негово стихотворение, опиянението вече идва не от поезията, а от химически субстанции. Да не говорим за идеи. 

Замислих се за идеализма на младежи като Цветан Спасов, жертвали живота си в името на справедлива кауза. И деградацията на обществото, което днес няма идеи, които да следва. Обсебено от Златния телец и егоизма, от лесните изкушения и забавления. Едно консуматорско общество, лесно управляемо и манипулируемо. И тази липса на идеи е страшна, тя ни обезличава, убива. Тя изтрива всякакво социално мислене, всякакви морални ценности. 

Замислете се. От младежки дом, кръстен на поет идеалист, до мутренска чалгатека. Това е портрет на цялото ни общество. 

Добре, че поне името е сменено. 

Аз обаче виждам надежда и тя е в думите: Айде, довечера ще се видим при "Цецо Спасов". Колелото на историята се върти, дискотеките сменят имената си, но младите хора си дават среща при "Цецо Спасов". И може би в един момент някои от тях ще си зададат въпроса: Кой е той? 

И ще си дадат среща при стиховете на Цветан Спасов. И при неговите идеи. 

Голямото пътуване започва

автор:Дума

visibility 6

Развалят договорите с американските централи

автор:Дума

visibility 517

/ брой: 80

"Локхийд Мартин" отваря ремонтна база за F-16 в България

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 80

Горивата ще поскъпват още

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 80

Брюксел разреши държавна помощ за суровото мляко

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 80

Първа среща между Путин и Ким

автор:Дума

visibility 0

Плашат Русия със "100 хил. тона" дипломация

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 80

Иран: Ще отговорим на санкциите

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 80

САЩ убиват повече цивилни от талибаните

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 80

Пазарният джихадизъм удари онкоболните

автор:Юри Михалков

visibility 220

/ брой: 80

Нюрнберг - светлина и сенки

автор:Ева Костова

visibility 141

/ брой: 80

Раздвоеният

автор:Ростислава Иванова

visibility 134

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ