30 Октомври 2020петък02:53 ч.

Ограничават водата в сиренето до 60 на сто

Маслеността и сухото вещество трябва да са най-малко 40%

/ брой: 180

автор:Дума

visibility 1006

След неспиращото влошаване на качеството на българското саламурено сирене Министерството на земеделието и храните се сети да предложи мерки, които да спрат този процес. Ако продуктът съдържа повече от 60% вода, той не може да се нарича "сирене" и мястото му е при храните имитации, гласи проект на наредба, публикуван на сайта на агроминистерството за обществено обсъждане. Ако в изделието има повече от 20% сухо мляко, това също го праща на един рафт с фалшивите стоки, пише в документа. В мотивите към наредбата министерството се опира на опита на неправителствената организация Асоциация "Активни потребители", която непрекъснато представя резултати от свои прооучвания за качеството на храните у нас. От години асоциацията алармира, че пазарът е залят от най-различни фалшификати на сирене - продукти, в които прясното сурово мляко е подменено със сухо, маслеността идва от растително (палмово) масло, а водното съдържание достига до 70 на сто. Последното проучване беше миналия месец.

Заложените в проектонаредбата до 60% съдържание на вода са повече от някогашния държавен стандарт БДС, който регламентираше 54 на сто водно съдържание в кравето саламурено сирене. Другите ментета с ръзличен състав също ще могат да се продават в магазините само на специално отделените и обозначени стелажи, където се предлагат и други храни имитации, посочват от агроминистерството. Сухото вещество в сиренето трябва да бъде не по-малко от 40%, като маслеността в него също не може да е по-ниска от 40 на сто. Съотношението между суроватъчен протеин и казеин пък не трябва да превишава това в млякото. Продуктите, които не отговарят на тези изисквания, вече няма да имат право да слагат на етикетите си, че са "сирене", а може да се продават като имитиращи.

В мотивите към проектонаредбата се посочва печалната тенденция, установена от "Активни потребители" в поредицата им пазарни проучвания - през 2005 г. в нито една марка сирене от изследваните проби не е установено наличие на вода над 62%, през 2008 г. процентът на "мокрите" сирена е 4,8, а през 2011 те вече са 42%. Това е черен рекорд за млекопреработващата индустрия, който едва ли има аналог в световната практика, коментираха от асоциацията. Все пак в следващите години заради растящото внимание към темата и по-високата информираност на хората има известно свиване на оводнените продукти - през 2016 г. например те са "само" 27,8% от всички тествани марки сирене. От земеделското министерство коментираха, че ограничението от максимум 60% вода е съобразено с изискванията на "Кодекс Алиментариус" - международно признати стандарти, които са създадени за защита на здравето на потребителите и осигуряване на честни практики при търговията с храни.

Медиците отново с призив: Да се запазим здрави!

автор:Дума

visibility 99

Само хора на Гешев в европрокуратурата

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 207

За нов обществен договор зоват експерти

автор:Павлета Давидова

visibility 127

/ брой: 207

Съветите на левицата продължават секторните анализи

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 207

За 2 г. не е ремонтиран нито един опасен язовир

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 207

Властта няма да облекчи наредбата за касовите апарати

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 207

Изтеглят спорните промени за отрови и капани в ловния закон

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 207

Всеки десети кубик дърва бил добит престъпно

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 207

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ