Няма българско пюре за лютеница по стандарт
Традиционният за трапезата ни продукт се прави със салца от Китай и добавка с вкус на пипер
/ брой: 90
На пазара няма лютеница, която дори малко да се доближава по качество и вкус до продукта, произвеждан по някогашния държавен стандарт. Това каза директорът на Института за изследване и развитие на храните - Пловдив, доц. д-р Павлина Параскова пред Агенция "Фокус". Според нея лютеницата, за която искат да въведат стандарт, задължително трябва да е с българско доматено пюре. Такова обаче не се произвежда. Масово се влага вносно доматено пюре, предимно от Китай. Освен това в България не се прави и пиперково пюре. То се заменя с други продукти, които наподобяват неговия вкус.
Лютеницата се прави в българските домакинства от 150-200 години. Индустриалното производство започва в началото на 50-те години на миналия век. Причините са две - тя се отличава с изключително висок здравословен индекс, но в същото време за нейното производство са нужни доста усилия и време. В резултат на тези две причини се появява първият Българския държавен стандарт (БДС) за лютеница. Този стандарт и наличието на индустриална технология прави лютеницата масов продукт.
След 1989 г. и преминаването към пазарна икономика БДС за лютеницата се отменя. Лютеница правят много производители. И тъй като те се съобразяват с ниската покупателна способност на потребителите, произвеждат предимно продукти на ниска цена, които се отличават много от нашите разбирания за традиционния български продукт лютеница, казва Параскова. Освен вносните пюрета се влагат много хранителни добавки - различни "Е"-та за цвят, за вкус, стабилизатори. Според нея трябва да се разработи документацията за защитата на лютеницата като традиционен български продукт пред ЕС. Освен в България лютеница се произвежда още и в Македония, Сърбия и Гърция, но има разлики в съдържанието и състава на продукта.