04 Август 2021сряда21:48 ч.

Необятната поезия на Никола Вапцаров

Най-често употребяваните думи в литературното му творчество са свобода, песен, обич

/ брой: 286

автор:Дума

visibility 3070

Дичо Узунов

Преди броени дни в Централния военен клуб в София бе обсъдена новоизлязлата книга на кап. I ранг о.р. проф. д-р Илия Пеев "Никола Йонков Вапцаров - Моряка" (изд. "Стено"), посветена на поета антифашист и патрон на Висшето военноморско училище във Варна - Никола Йонков Вапцаров, по повод на 101-вата годишнина от неговото рождение.
Още от първите страници на книгата ясно се вижда, че при нейното написване той е подходил с голяма любов към патрона на Морското училище, с подчертан възторг към неговата поезия и с дълбоко преклонение пред героичния му подвиг. И още - с високо чувство за отговорност. И точно поради това той, преди да хване перото, задълбочено се запознава с историографията за Вапцаров, при което проличава уважителното му отношение към всички, които са извършвали събирателска работа и са писали за него с любов и преклонение.
Авторът доказва, че с поетичното си творчество Вапцаров принадлежи не само към миналото, но и към бъдещето, тъй като поезията му е пропита с общочовешки ценности. И затова на русофобите и антикомунистите с къса национална памет Вапцаров и от гроба си не дава покой и те няма да престанат да го афоресват и клеветят и всячески да подценяват неговата поезия. Ето какво някой техен събрат е написал в интернет: "Никола Вапцаров е български поет, чието творчество е предимно със социална и лява тематика в опростени и бели стихове." Бухалите на мрака не искат и да знаят, че тези опростени според тях стихове, наред със стиховете на редица други български поети антифашисти, изпратиха в Балкана много стотици образовани и ентусиазирани млади хора, които бяха солта на въоръжената антифашистка съпротива и голяма част от тях оставиха костите си навсякъде по родната земя. За да я има България и за да бъде спасена тя от трета национална катастрофа.
Авторът изважда на показ най-драгоценните качества на поета, върху които акцентира своето внимание. Това са неговата вяра, силният му дух и идейната му убеденост. Тук следва да се прибавят и най-често употребяваните думи в литературното му творчество - свобода, песен, обич. Заедно с това авторът изтъква, че Никола Вапцаров е имал в живота си ясни ценностни ориентири, които съставляват неговата "Навигационна житейска система".
Приятно впечатление правят на читателя някои образни сравнения. Ще завърша с едно от тях: "Поезията на Вапцаров е завладяваща, защото тя извира от недрата на Пирин, от необятните морски ширини и от неговото голямо човешко сърце."
------------
Авторът е контраадмирал от запаса и бивш дългогодишен началник на Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров"
 

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 149

Предлагат и пенсионери да почиват на държавна издръжка

автор:Дума

visibility 20

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 78

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 83

/ брой: 149

Победата може да се роди и от поражения

автор:Николай Шопов

visibility 84

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ