11 Август 2020вторник16:05 ч.

Най-глупавите указания на шефовете

/ брой: 180

автор:Дума

visibility 1193

Имало ли е случаи, в които сте били убедени, че шефът ви говори глупости? Убедена съм, че да. Важното е, че не сте само вие, а още милиони по света. Наскоро бял свят видя колекция от най-глупавите указания, които най-често дават ръководителите на своите подчинени. Колекцията е създадена въз основата на писмата, които засегнатите подчинени изпращат в отдел "Човешки ресурси".

"Трябва да работиш по-добре,
а не по-упорито"

Това е пълна глупост! Работата изисква човекът да притежава и двете умения и да работи упорито, и да работи качествено. Давайки подобна заповед, мениджърът показва своята некомпетентност, защото не може ясно да обясни какво точно очаква от работника.

"Ти направи пълна глупост!"

Подчиненият наистина е могъл да действа много неразумно и това трябва да му се каже. Но точно началникът е този, който носи отговорност за подготовката и обучението на своите подчинени и за това те да получават точни задания. Началникът е този, който трябва да контролира работата на своите подчинени, както и да прави планове за работата, да уточнява своите заповеди, ако се налага. Мениджърът е този, който не дава пълномощия за самостоятелни действия на неподготвените служители, които нямат достатъчно квалификация. Затова, кой наистина е глупакът при глупаво действие от страна на подчинен служител?

"Не искам да чувам никакви извинения!"

Всъщност извинения не се изискват. Обаче подчиненият има право да обясни на своя ръководител причините за своите действия. Когато началникът се държи по този начин със своя подчинен, със сигурност той вътрешно разбира, че голяма част от вината е негова. Но шефът не е готов да бъде честен пред себе си и пред своя подчинен, затова му запушва устата.

"Трябва да бъдеш щастлив, че не те уволнявам"

Какво е това нещо? Или уволнявай, ако има причина, или не уволнявай, ако нещата не са толкова сериозни. След като чуе подобно изказване, служителят започва да си търси нова работа и вече не може да работи нормално. Човекът не може дълго време да бъде в ситуация, когато съдбата му е в ръцете на някой началник с неуравновесен характер.

"Аз непрекъснато те наблюдавам (ще те наблюдавам)"

Началникът не е шпионин, надзирател или прокурор. Добрият ръководител се стреми да създаде условия, в които подчинените му ще могат да работят продуктивно, без да се налага непрекъснато да бъдат следени. Ако шефът заплашва сътрудника, че ще го следи, то става явно, че началникът изобщо не контролира и не познава действията на служителите във фирмата и сега е решил да си избере "жертва", върху която да сгромоляса целия си контрол. Върху трудовата дисциплина подобни заявления влияят много негативно.

"Работи!"

Подчинените и без това се досещат, че нареждането на началника трябва да бъде изпълнено, но подобно изказване само пречи на работата. Казвайки така, началникът показва, че възприема подчинения си като говорещо куче, на което се налага да се дават къси и точни заповеди. В повечето случаи подчинените се чувстват наскърбени.

"Не ти плащам, за да мислиш"

Тук се подразбира, че единственият човек в колектива, който има право да мисли, е началникът. Подобни заявления са опасни и за самия началник. В бъдеще той няма да може да разчита на съветите и консултациите на своите подчинени. В такива условия рискът да се направи фатална грешка нараства значително.

 

Автобусните превозвачи поискаха по-нисък ДДС

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 152

Затварят хотели по морето

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 152

Любомир Дацов: С мерките правителството купува симпатии

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 152

Добивът на домати и пипер се срина

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 152

Евакуираха Доналд Тръмп след стрелба край Белия дом

автор:Дума

visibility 198

Масови протести след изборите в Беларус

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 152

Основателят на "Белите каски" е мамил Запада

автор:Дума

visibility 364

/ брой: 152

Протестен марш на пробудения дух

visibility 400

/ брой: 152

Анатомия на един протест

visibility 447

/ брой: 152

Датата

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 152

Живко Георгиев: Властта няма друг ход, освен оставка

автор:Дума

visibility 632

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ