Намалява производството на зеленчуци на открито
/ брой: 232
Зеленчукопроизводството на открито отбелязва спад тази година, сочат данните от анализ на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Оранжерийната продукция обаче е по-богата спрямо миналогодишната.
Прогресивното намаляване на засадените площи при повечето култури също оказва влияние върху реколтата. Производството на зеле и полски домати е съответно с 16,5% и 27,9% по-ниско. Причините са свързани с намаление както на площите, така и на средните добиви. При пипера на открити площи засега се наблюдава леко изоставане на продукцията - с 2,4%, което се дължи на по-късното прибиране на реколтата.
По-богата продукция се наблюдава само при една култура. В резултат на повишената продуктивност от единица площ, добитото количество картофи надхвърля с 3,1% миналогодишното. Средният добив е нараснал с близо 9%, достигайки до 1807 кг/дка. Така въпреки по-малкото засадени (-7,2%) и реколтирани (-5,1%) площи, добивът на картофи тази година е повече - общо 187 664 тона.
Оранжерийното производство се е увеличило. Въпреки че тази година са засадени по-малко от основните зеленчуци (домати и краставици), средните добиви са скочили. От началото на 2021 г. до момента в оранжериите са произведени 40,5 хил. тона домати и 48 хил. тона краставици, което е респективно с 2,6% и 6,8% повече спрямо същия период на 2020 г.
При търговията на едро с основните зеленчуци се отчитат разнопосочни седмични ценови изменения. Средните цени на едро на картофи, пипер (зелен и червен) и зеле за страната отбелязват повишение с между 2,4% и 7,3% на седмична база, докато вносните домати, оранжерийните краставици и оранжерийните домати поевтиняват от 0,5% до 3,2%.
От МЗХГ информират, че като цяло, сеитбата на основните есенни култури продължава да се движи с по-бави темпове спрямо миналата година.