19 Януари 2022сряда16:03 ч.

ново:

Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва *** Кирил Петков: Визита в Скопие беше огромен успех *** Кристиан Вигенин: Днес България навлиза в нов етап от своето развитие *** Строителите на магистрала „Европа“ ще бъдат глобени *** 11181 са новите случаи на коронавирус Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва *** Кирил Петков: Визита в Скопие беше огромен успех *** Кристиан Вигенин: Днес България навлиза в нов етап от своето развитие *** Строителите на магистрала „Европа“ ще бъдат глобени *** 11181 са новите случаи на коронавирус

Снимка Емилия Костадинова

Намалява производството на зеленчуци на открито

/ брой: 232

автор:Дума

visibility 518

Зеленчукопроизводството на открито отбелязва спад тази година, сочат данните от анализ на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Оранжерийната продукция обаче е по-богата спрямо миналогодишната.

Прогресивното намаляване на засадените площи при повечето култури също оказва влияние върху реколтата. Производството на зеле и полски домати е съответно с 16,5% и 27,9% по-ниско. Причините са свързани с намаление както на площите, така и на средните добиви. При пипера на открити площи засега се наблюдава леко изоставане на продукцията - с 2,4%, което се дължи на по-късното прибиране на реколтата.

По-богата продукция се наблюдава само при една култура. В резултат на повишената продуктивност от единица площ, добитото количество картофи надхвърля с 3,1% миналогодишното. Средният добив е нараснал с близо 9%, достигайки до 1807 кг/дка. Така въпреки по-малкото засадени (-7,2%) и реколтирани (-5,1%) площи, добивът на  картофи тази година е повече - общо 187 664 тона.

Оранжерийното производство се е увеличило. Въпреки че тази година са засадени по-малко от основните зеленчуци (домати и краставици), средните добиви са скочили. От началото на 2021 г. до момента в оранжериите са произведени 40,5 хил. тона домати и 48 хил. тона краставици, което е респективно с 2,6% и 6,8% повече спрямо същия период на 2020 г.

При търговията на едро с основните зеленчуци се отчитат разнопосочни седмични ценови изменения. Средните цени на едро на картофи, пипер (зелен и червен) и зеле за страната отбелязват повишение с между 2,4% и 7,3% на седмична база, докато вносните домати, оранжерийните краставици и оранжерийните домати поевтиняват от 0,5% до 3,2%.

От МЗХГ информират, че като цяло, сеитбата на основните есенни култури продължава да се движи с по-бави темпове спрямо миналата година.

 

 

Скопие прие наше искане за името си

автор:Дума

visibility 364

/ брой: 12

Шефът на ЦРУ посетил Украйна

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 12

Роберта Мецола е новият председател на ЕП

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 12

Турция променя името си

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 12

Барабар Петко с мъжете

автор:Дума

visibility 385

/ брой: 12

Културата остава след бурите

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 12

Политически димки

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 12

Вяра Емилова: ДУМА трябва да бъде стандарт за левия печат

автор:Дума

visibility 756

/ брой: 12

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ