20 Септември 2020неделя23:54 ч.

На бул. "Цар Борис" III, между "Павлово" и "Овча купел", ограждението е разрушено навярно вследствие на катастрофа, но повече от три седмици община "Витоша" не предприема никакви действия за възстановяването му

Над 250 жалби са получени в парламента

Увеличават се предложенията и сигналите от инициативни комитети или групи от граждани

/ брой: 151

автор:Аида Паникян

visibility 26

Само за 6 месеца в Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите са постъпили над 250 жалби, сигнали и предложения от граждани, научи ДУМА от председателя й Георги Гьоков. Преобладаващи са жалбите срещу съдебната система. Голяма част от тях са свързани с дейността на частните съдебни изпълнители - действия при образуването и воденето на изпълнителни дела, оплаквания за налагане на запори на пенсии или обезщетения и неправомерно извършвани изпълнителни действия и др. Често жалбоподатели настояват за намеса в изпълнителните производства, като молят за спиране или прекратяване на изпълнителните действия срещу тях, коментира Гьоков. Значителен е броят на жалбите и сигналите за нарушени потребителски права - оплаквания от доставчици на телекомуникационни услуги, ВиК (начислени завишени сметки), топлофикация и дялово разпределение и пр. През последната сесия на 44-то Народно събрание мнозина са потърсили съдействие от Комисията по жалбите на гражданите и заради нарушените им трудови права, ниски пенсии, а голяма част от хората с увреждания са се жалвали от липсата на възможност за ползване на услугата личен асистент. Поставени са и проблеми, свързани с правото на здравословна и благоприятна околна среда - безстопанствени животни, неспазване на санитарно-хигиенните условия за отглеждане на животни в населено място и др. Гьоков отбеляза и тенденцията на нарастване на предложения и сигнали, подадени от инициативни комитети или групи от граждани, чиито искания са обединени в петиции и подписки. Като пример той посочи Националната гражданска инициатива "Национално единение за семейството и децата", Националната гражданска инициатива "За създаване на Държавен инвестиционен фонд Северозапад в Бюджет 2020", "Заедно да спрем войната по пътищата", всички подкрепени с подписка.  

На последното си заседание в присъствието на зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева комисията разгледа Националната гражданска инициатива "За истинска детска болница" и реши единодушно МЗ да вземе предвид направените в гражданската инициатива предложения, като създаде условия за прозрачност и граждански контрол върху процеса по изграждане на Националната детска болница.

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 448

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 538

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 700

/ брой: 179

Ферибот заседна в Балтийско море

автор:Дума

visibility 22

Стрелба в Минск

автор:Дума

visibility 141

Заразените с коронавирус по света надхвърлиха 31 милиона

автор:Дума

visibility 108

Над 200 000 починали от коронавирус в САЩ

автор:Дума

visibility 368

Как търпим това десет години?!

visibility 1128

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 540

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 424

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 813

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ