Монаси възкресяват 220-годишна бира
/ брой: 97
Повече от два века отне на монасите в абатство Гримберген да започнат производството на легендарна средновековна бира, чиято марка е била въведена в масово производство през 50-те години на ХХ век. Кехлибарената напитка може да се вари отново, след като божите служители откриха оригиналните съставки и методи в своите архиви.
Като знак за важността на новината за белгийците, обичащи бирата, съобщението бе направено от отец Карел Статемас в присъствието на кмета на Гримберген, 120 журналисти и ентусиасти.
Свещеникът разкри, че разработването на първата чаша е било кулминацията на четири години изследвания на методите на монасите, които приготвят бира в пивоварната на манастира Норбертин, преди да бъде опожарена от френски революционери през 1798 г. Сградата е възстановена, но пивоварната и рецептите се смятаха за загубени.
Отец Статемас призна, че може би е най-добре да не се пие прекалено много от новопроизведената бира, която е с 10,8% алкохолно съдържание. Една или две чаши са достатъчни, все пак рецептата е на 220 години, добави и Крис Селеслах, кмет на Гримберген, град на няколко километра северно от Брюксел.
Източник на вдъхновение за новата пивоварна, разположен на същото място като оригиналната, е откриването на книжа от ХII век, съдържащи подробности за методите за приготвяне на бирата от монасите, по-специално използването на хмел, а не на ферментирали билки, което ги прави по-напредничави от техните съвременници.
Документите са били запазени през XVIII век, когато отчетата пробили дупка в стената на библиотеката и тайно ги измъкнали, преди абатството да бъде подпалено.