Акценти
Ме-е-е!
Продават ни боклуци, оправдават се, че сме бедни
/ брой: 108
Николай Николов
Неотдавна обсъждаха идеята за въвеждането на държавен стандарт за състава на колбасите. Сериозни хора се чудеха къде в магазините ще се излагат кренвиршите, които не са направени според изискванията. Но никой не попита как ще се предотврати производството и продажбата на несертифицирана храна. Все пак нормите трябва да са задължителни за всички, а спазването им да е лесно проследимо по цялата технологична верига: от бокса, в който се ражда телето, през кланицата и хладилниците на склада до касата в магазина. Или не е така?
Гостът в едно студио обясни, че се продават овкусени боклуци вместо месо заради ниската покупателната способност на населението. Неприятно изявление. По-скоро това е храчка. Фактът, че тя не казва нищо ново, не я прави по-малко мазна. Българин обявява без капчица срам, че той и колегите му тровят сънародниците си за пари. Интервюиращата мълчаливо го поддържа. Може би всъщност тези хора не са нашенци? От коя планета са долетели? Откъде купуват салами? Хранят ли с тях отрочетата си? Или журналистите и касапите реагират така, именно защото са преяли с родни продукти от мърша, събирана из целия ЕС?
Преди време имаше съобщение за вноса на месни продукти и субпродукти с изтекъл срок на годност, но темата не заинтересува никого. Разбираемо - тя смърди. Не съм съгласен с твърденията, че колбасите от смлени кости и соя в нашите магазини са евтини. Те са безценни. Нещо, което Сара - кучката на входа, не помирисва, трябва да се сервира само на производителите, контрольорите и угаждащите им репортери.
И изобщо, какво става с българското месо? Защо даже купените в реномираните магазини мръвки са пълни с вода? След интервюто реших да си припомня стандартните съставки на саламите:
- Соев протеин - растителен компонент. Съестен, дори се счита за полезен, но няма нищо общо с месото.
- Колаген - получава се от сухожилията, хрущялите и костите на животните. На етикетите той се маскира като "животински белтъчини" или "стабилизатор на белтъчини". Без никаква биологическа ценност.
- Пилешко месо - всъщност това са производствени отпадъци.
- Карагенан - желиращо вещество, известно като Е407. Това е влагозадържащ компонент, който помага да се "продава" вода, увеличаваща теглото на продукта.
- Фосфати - хранителни добавки (Е450 и Е451). Те са безвредни, макар че в големи количества могат да предизвикат нарушения във фосфорно-калциевия обмен в организма на човека.
- Натриев глутамат - любимата добавка на производителите на храна. Безопасен е, но усилва вкуса на продукта и заради това може да преядем.
- Още химия - за увеличаване на срока на годност, стабилизиране, цвят и т.н.
- И още повече сол. Гърлото ми се свива, като си спомня за карначетата, по които се полакомих преди няколко месеца.
Рецептурниците са различни. Ако някъде се слага месо, то по-скоро е във вид на изрезки или дъвкателни мускули, сланина и т.н. За тоалетната хартия няма смисъл да напомням, класиката си е класика. Всъщност ножовете на машините в цеховете мелят и омесват всичко. Както се казва в един от форумите: "И труп, увит в родопско одеяло, да пуснеш, ще изчезне".
Такива са съвременните кренвирши, шунки, варено - пушени филета и гърди, беконът, шпекови салами. Деликатеси, с извинение. Всякакви творения са възможни в държава, която опитва да избяга от себе си. Като че ли отговорните за качеството хора нехаят за случващото се. Управляващите са заети със своите далаверки, край изродчетата си придремва майчицата - опозиция, тя само от време на време се сепва, щом й се присънят избори. Властта няма причина за безпокойство - нейни са заводите, контролиращите органи, даже контрабандните канали за внос и преетикетиране на развалени продукти. Тяхно е бъдещето на мекащата и евроблееща територия. Тъй че едрият и дребният рогат добитък засега може да се отпусне и да припява: "Бе-бее! Европейци сме! Ме-е-е!"