02 Март 2021вторник10:53 ч.

Маратонът или бягането - начин на живот

/ брой: 212

автор:Боян Бойчев

visibility 1304

Това е заглавието на новата книга на изтъкнатия студентски преподавател и треньор по лека атлетика Александър Ченгер. Написана увлекателно и в същото време професионално, тя е насочена към широк кръг читатели, избрали бяганията на дълги разстояния както за свое призвание, така и за хоби. "Ентусиазмът на все повече желаещи да се включат в подготовка за маратонското бягане и в нашата страна ни накара да предоставим подробна информация за провеждане на тренировъчен процес в тази насока. Информация, която да бъде лесно разбираема, практически усвояема и прилагана за провеждане на самостоятелна подготовка", пише авторът в предговора.
В книгата е проследена накратко историята на маратонските бягания и любопитни случки, свързани с тях. Включени са много практически съвети, които да предпазят бегачите от грешки. Авторът разглежда различни аспекти от тренировъчния процес, като дава и примерна програма за тренировки. Познаващ в детайли подготовката на маратонеца, той се спира и на най-малката подробност, която може да попречи или помогне да се преодолее маратонската дистанция. Силното в този труд е комбинацията от богати теоретични познания и огромен практически опит.

Александър Ченгер е дългогодишен преподавател в Департамента по спорт в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Негови лекоатлети са се изкачвали неведнъж на стълбичката на победителите в редица силни състезания у нас и в чужбина. Убеден в каузата "Бягането - начин на живот", той успява да запали по нея и своите възпитаници. В началото на 80-те години чрез страниците на в. "Народен спорт" публикува 20-седмична програма за подготовка за маратон, заимствана от тази на европейските клубове "Спиридон" и адаптирана за нашите условия. За цялостна организационна, спортно-педагогическа и научно-публицистична дейност през 1984 година е удостоен от ЦС на БСФС с медал "За особени заслуги - златен".
Книгата се чете на един дъх и е изключително полезна за всички, които обичат бягането, практикуват го и са го приели за свой начин на живот.

Пак затвориха „зелените коридори“

автор:Дума

visibility 84

COVID-19: Рязък скок на заразените – 2 588 нови случая

автор:Дума

visibility 195

Отново опашки за ваксини

автор:Дума

visibility 161

Сбъркана винетка ще може да се поправя

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 42

Прекратяват съдебния туризъм на фирми пред фалит

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 42

"Енерго-Про" очаква 1,7% поскъпване на тока

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 42

Гърция спря да тества шофьорите на камиони

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 42

СЗО: Пандемията няма да приключи до края на годината

автор:Дума

visibility 184

Все повече хора желаят ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 42

Масирана атака в Скопие срещу Любчо Георгиевски

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 42

Не на монолога от джипката!

автор:Павлета Давидова

visibility 347

/ брой: 42

Легендарната епопея на връх Шипка

visibility 331

/ брой: 42

Ентусиазмът в първите дни на Свободата

автор:Никола Чолаков

visibility 232

/ брой: 42

Величието на един обикновен руски човек

visibility 225

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ