15 Юни 2021вторник16:27 ч.

Книги

Мъдростта на Изтока през погледа на Казандзакис

Непревежданата до момента на български творба e пътепис, исторически разказ и духовно упражнение

/ брой: 21

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 1315

"Човешката душа е чудо, извор, който блика от калта на плътта, не знае къде отива, нито какво иска, още по-малко защо има неразбираемата и противоестествена мания да се въздига. Да се въздига и да страда", пише Никос Казандзакис.

Знаменитият гръцки писател създава своите най-известни творби едва в последните 15 години на живота си. Преди тях и веднага след първото издание на "Аскетика" той предприема и редица пътувания - в Русия, в Германия, във Франция и в Япония и Китай. 

Непревежданата до момента "Градината с камъните" (издава "Сиела" в превод от френски на Валентина Бояджиева) е жанрово неопределено духовно упражнение, вдъхновено от пътешествията на писателя в Страната на изгряващото слънце и Китай, както и ключ към цялото творчество на "най-важния гръцки автор и философ на XX век".

Именно там той се сблъсква с трагедията на раждането на империализма в годините, предхождащи Втората световна война. Това е "единствената от всички книги на Казандзакис, в която главният герой е самият автор разказвач. Защото въпреки усилията на писателя да измести гравитационния център към своите герои, той си остава основният персонаж".

"Градината с камъните" е и първият опит на Казандзакис с романа преди написването на магнум опуса му "Алексис Зорбас". Книгата съчетава в себе си и елементи на пътепис, исторически разказ и духовно упражнение. Това е ярък портрет на духа на времето - не само в Източна Азия, но и в целия свят в навечерието на най-голямото кръвопролитие в историята.

Но в центъра на този разказ не стои войната, а нещо, дълбоко закодирано в човешката душа, което винаги кара хората да се бунтуват, да се развиват, да оцеляват и да побеждават мрака. Нещо отвъд думите, което само велик майстор на перото може да облече с думи.

Язовирите погълнали 630 млн. лв.

автор:Дума

visibility 272

/ брой: 112

Увеличават надзорниците в ББР

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 112

Байдън: НАТО не е платена охрана

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 112

Румъния спря 3700 тона отпадъци

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 112

Кратки новини

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 112

През просото

автор:Валентин Георгиев

visibility 338

/ брой: 112

На дневен ред е въпросът кой да управлява

автор:Валентин Георгиев

visibility 367

/ брой: 112

Дядото

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 112

Опитно поле

автор:Евгени Гаврилов

visibility 275

/ брой: 112

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ