04 Август 2021сряда21:06 ч.

Людмила Живкова и културното отваряне на България към света

/ брой: 242

автор:Дума

visibility 15

Международна научна конференция, посветена на 70-годишнината от рождението на Людмила Живкова, ще започне на 19 октомври от 10 ч. в Новата конферентна зала на Ректората на СУ "Св. Кл. Охридски". Проф. Иван Илчев, ректор на СУ, и доц. Пламен Митев, декан на Историческия факултет на СУ, ще открият конференцията, която е на тема "Културното отваряне на България към света".
Поздравление от фондация "Св. св. Кирил и Методий" ще отправи проф. Петер Фишер-Апелт - почетен председател на фондацията. Евгения Живкова ще произнесе слово "За майка ми като личност и като ръководителка на българската култура". За Людмила Живкова ще говорят и ще разкажат спомени Светлин Русев, Любомир Левчев, Лъчезар Еленков, акад. Васил Гюзелев. Проф. Петер Бахмайер ще изнесе слово на тема "Людмила Живкова и Австрия", чл.-кор. Васил Проданов - "Людмила Живкова в контекста на културните и идеологическите промени в България през 70-те години", проф. Вера Ганчева - "Участието на България в глобалния културен полилог - идея и политическо действие", проф. Евгения Калинова - "Предпоставки и последици на културната политика на Людмила Живкова". Програмата следобед ще продължи с представяне от Александър Абаджиев на "Големите международни проекти на Людмила Живкова през 70-те години", Гергина Тончева - "Людмила Живкова за средното образование и връзката му с движението "Знаме на мира", Марга Куцарова - "Людмила Живкова и Святослав Рьорих - сътрудничество, устремено към бъдещето", Виолина Атанасова - "Людмила Живкова и амбициозните български проекти в Индия", Евгений Кандиларов - "Людмила Живкова и Япония", Константина Сталева - "Асамблея "Знаме на мира" в културната политика на България", проф. Искра Баева - "Людмила Живкова в контекста на Източна Европа", и др.
 

Ценови удар

автор:Дума

visibility 754

/ брой: 148

САЩ гонят още 24 руски дипломати

автор:Дума

visibility 599

/ брой: 148

Грузинци призоваха Путин за рестарт на отношенията

автор:Дума

visibility 554

/ брой: 148

Протест в Прищина пред посолството на Албания

автор:Дума

visibility 388

/ брой: 148

Кратки новини

автор:Дума

visibility 367

/ брой: 148

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 18

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 26

/ брой: 149

Победата може да се роди и от поражения

автор:Николай Шопов

visibility 35

/ брой: 149

Опасна абракадабра

автор:Велиана Христова

visibility 36

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ