14 Юни 2021понеделник11:00 ч.

Книги

Любовта, също като живота, е изкуство

/ брой: 16

автор:Дума

visibility 844

Според Антоан дьо Сент-Екзюпери истината се вижда само със сърцето, а според германския психоаналитик и хуманист Ерих Фром любовта е единственият разумен и задоволителен отговор на въпроса за смисъла на човешкото съществувание. "Сиела" публикува в ново луксозно издание най-емблематичната творба на представителя на Франкфуртската школа - "Изкуството да обичаш" (превод Владимир Ганев).

Книгата допълва теоретичните принципи за човешката природа, които Фром развива в първите си два труда - "Бягство от свободата" и "Човекът за самия себе си". В нея любовта е представена не като мистерия, а като умение, което може да бъде научено и развито. Като нещо, което е невъзможно, без "действителна скромност, смелост, вяра и дисциплина".

Прочутият психолог разглежда различните видове емоция: братската обич, майчината обич, еротичната обич, обичта към себе си, обичта към Бога и други. На достъпен език той показва защо изкуството на обичането е процес, а не въпрос на късмет - и какво е нужно на практика, за да обичаме и да бъдем обичани истински.

Ерих Фром разбива схващанията, че няма нищо по-лесно от това да обичаш и няма общо с вярата и дисциплината. А "няма друга дейност, друго начинание, които да започват с такива колосални надежди и очаквания и да пропадат винаги, както любовта." Любовта е акт на вяра, на активност и на себеотрицание. Книгата обхваща теми като природата на човека, самотата на индивида, отношението към ближния и религията в съвременното западно общество и напомня, че "любовта, също като живота, е изкуство". Както и че "човечеството не може да съществува нито ден без обич".

"Метастазите" на Пеевски и Горанов пречат на министъра за ББР

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 111

Предлагат шофьорските курсове да се увеличат с 10 часа

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 111

Газът поскъпва с 3,5% през юли

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 111

60% от малките фирми ще плащат по-скъп ток

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 111

Англия отлага отпадането на ковид мерките

автор:Дума

visibility 83

Израел има нов премиер

автор:Дума

visibility 280

Г-7 дава 40 трилиона долара на развиващия се свят

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 111

Путин иска пряк диалог със САЩ

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 111

"А" добре! Чакаме "Б"

автор:Велиана Христова

visibility 312

/ брой: 111

Пак смешен плач

автор:Евгени Гаврилов

visibility 364

/ брой: 111

Срок на годност

автор:Ева Костова

visibility 297

/ брой: 111

"БСП за България" е за социална защита на хората

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 111

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ