26 Март 2019вторник14:09 ч.

Литературен обяд с ирландската писателка Ейлиш ни Гуивна

/ брой: 51

автор:Дума

visibility 340

Срещата на българските читатели с ирландската писателка Ейлиш ни Гуивна е днес, 15 март, от 18 ч. в зала "Виктория" на Столичната библиотека. Издателство "ICU" ще представи сборника й "Литературен обяд и други разкази". Водещ на събитието, което ще се състои в навечерието на най-обичания ирландски празник - Деня на Св. Патрик 17 март, е преводачът Димитър Камбуров. Поканата към писателката бе отправена от посланика на Ирландия Майкъл Форбс.

"Литературен обяд и други разкази" е сборник от дванайсет разказа, специално подбрани от авторката и нейния преводач за българския читател. В селекцията присъстват емблематичните и смешни "Литературен обяд" и "Градът на литературата", посветени на писателския елит на Дъблин и раздаването на субсидии в литературните среди; "Кръв и вода" с темата за семейството; "Акушерка на феите"; "Престъпвания"; "Жената с рибката". А "Изворци" е българското преживяване на една ирландка.

Ейлиш ни Гуивна е родена в Дъблин. Следвала е в Университетски колеж и в Копенхагенския университет и е магистър по Средновековие и доктор по Ирландски фолклор. Авторка е на няколко сборника с разкази, романи, книги за деца, театрални и радиопиеси. Носителка е на множество награди.

Ново мащабно прекъсване на тока във Венецуела

автор:Дума

visibility 291

Искат да направят "Св. София" джамия

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 58

Докато не настъпи вечен мир на Земята

автор:Константин Иванов

visibility 212

/ брой: 58

Организиран хаос в поземлената реформа

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 58

Столица на културата ли? Такъв кич няма и в Африка

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 58