16 Май 2021неделя16:18 ч.

Проф. д-р Илдико Лингвай

Здраве

Лекарство срещу диабет казва на мозъка: "Ти си сит!"

/ брой: 44

автор:Дума

visibility 1001

Мащабно международно проучване установява, че лекарство срещу диабет намалява телесното тегло над 10%. Данните от проучването, публикувани преди дни в медицинското списание "Лансет", показват, че инжекционният медикамент, приеман веднъж седмично, помага на пациентите с диабет да загубят средно 10% от телесното си тегло, съобщава UT Southwestern.

Това би могло да помогне на повече от 70 млн. възрастни в САЩ, които се борят с това хронично състояние, казва д-р Илдико Лингвай, професор по вътрешни болести и водещ автор на изследването. Проф. Лингвай припомня, че хората с диабет много по-трудно губят тегло в сравнение с тези без това хронично заболяване. Лекарството действа чрез потискане на апетитните центрове в мозъка, за да намали приема на калории, като непрекъснато "казва на тялото, че току-що сте яли и сте сити", обяснява проф. Лингвай.

Това проучване е първото, което оценява ефекта на отслабване на това лекарство. То е проведено в 12 страни в Северна Америка, Европа, Южна Америка, Близкия Изток, Южна Африка и Азия от юни 2018 до юни 2020 г. "В четирите клинични проучвания, приключени досега, хората, лекувани с това лекарство, са загубили средно 10 до 17% от телесното си тегло, което е огромна стъпка напред в сравнение с всички други лекарства, налични в момента за лечение на затлъстяване", казва проф. Лингвай. По думите й този резултат се доближава до ефекта от бариатричната хирургия, при която загубата на тегло е 20 до 30%. 

Лекарства от този клас се използват повече от десетилетие за лечение на диабет. 

Проучването STEP 2 е рандомизирано двойно сляпо, плацебо контролирано клинично изпитване във фаза 3 и включвало повече от 1200 възрастни с диабет тип 2, които били и с наднормено тегло или затлъстяване. В продължение на 68 седмици те получавали седмична подкожна инжекция с лекарството или с плацебо веднъж седмично. "В това проучване повече от 1/4 от участниците загубили над 15%, което е най-добрият резултат, който сме имали при всяко лекарство за отслабване при пациенти с диабет", казва проф. Лингвай.

Преди приема на лекарството и известен период след това

НАП започва проверки на големите данъкоплатци

автор:Дума

visibility 988

Кабинетът освободи шефката на НАП

автор:Дума

visibility 681

България е първа по спад на емигрантските пари

автор:Дума

visibility 523

/ брой: 91

Всеки четвърти e задлъжнял към банки

автор:Дума

visibility 425

/ брой: 91

Уроците на Щастливеца

visibility 634

/ брой: 91

Ново Време

автор:Дума

visibility 531

/ брой: 91

В чудния свят на маите

visibility 689

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ