08 Април 2020сряда15:50 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Здраве

Лекарства, които "изморяват"

/ брой: 44

автор:Дума

visibility 429

Очаквате да се почувствате уморени, ако вземете хапче за сън, но други видове лекарства също могат да причинят умора. Това е една от най-често срещаните нежелани реакции на лекарствата с лекарско предписание и тези без рецепта.

Когато лекарствата ви уморяват, често причината е в химикалите в мозъка ви, наречени невротрансмитери. Нервите ги използват, за да пренасят съобщения един към друг. Някои от тях контролират колко будни или сънливи се чувствате, обясняват от WebMD. Медиците консултанти на сайта поясняват, че някои от най-разпространените лекарства, които могат да ви уморят, са тези срещу алергия (антихистамини) - дифенхидрамин, бромфенирамин, хидроксизин, меклизин.

Усещане за умора причиняват и някои антидепресанти, както и лекарства за тревожност. Някои от тези медикаменти могат да ви накарат да се почувствате сънливи или слаби за няколко часа или дни.

Някои лекарства за кръвно налягане като бета-блокери (атенолол), метопролол тартрат, метопролол сукцинат и пропранолол хидрохлорид (индетрал) работят, като забавят сърцето. Това също може да предизвика умора.

Различните видове онкотерапии също предизвикват умора, променяйки нивата на протеини и хормони в тялото. Тези медикаменти убиват раковите клетки, но и увреждат или унищожават някои нормални клетки. Тогава тялото трябва да изразходва допълнителна енергия, за да фиксира или почисти клетките.

Лекарствата, които контролират гаденето или лекуват диария, могат да предизвикат сънливост.

Повечето мускулни релаксанти не работят директно върху мускулите. Вместо това те работят върху нервите в мозъка и гръбначния стълб, за да накарат мускулите да се отпуснат. Въздействието им върху нервната система може да ви кара да се чувствате уморени.

Опиоидните лекарства срещу болка действат като химикалите, които тялото произвежда за контрол на болката, наречени ендорфини. Често срещани са морфин, оксиморфон, оксикодон и др.

Лекарства срещу припадъци или епилепсия, наричани антиконвулсанти, могат да работят върху мозъчните клетки. Някои от тези лекарства са същите, които лекуват тревожност, като бензодиазепините. Други често срещани лекарства против припадъци са карбамазепин, фенобарбитал, фенитоин и др. 

Ако видът лекарства, които приемате, не е посочен тук, проверете листовката за пациента за думи като "може да причини сънливост". Това ще ви помогне да знаете какво да очаквате.

Лекарите са категорични, че ако лекарство ви кара да се чувствате изморени, не трябва да спирате с приема му. Преди всичко съобщете на лекаря си и с него обсъдете как да преодолеете това странично действие с разходки, упражнения, консумация на по-малко кафе или чай, промяна на часа на прием и пр. Важно е лекарството да не влияе на другите медикаменти, които приемате. И не вземайте на своя глава лекарства, които да ви държат будни!

Борис Джонсън е в добро състояние

автор:Дума

visibility 248

В Европа ще смекчават мерките срещу заразата

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 67

Тръмп подписа указ за усвояването на Луната

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 67

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ