12 Април 2021понеделник06:13 ч.

Здраве

Кой ще има право на безплатен скрининг за вирусни хепатити?

/ брой: 69

автор:Аида Паникян

visibility 277

На безплатен скрининг за хепатит В и С по време на годишните профилактични прегледи при личния лекар ще имат право хората на 40-65 г. Скринингът ще се финансира от НЗОК. Това е записано в приетата преди дни Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити (2021-2025), която е плод на близо десетилетие усилия на пациентски организации и лекари. Програмата е от голямо значение, защото хепатит B засяга около 199 000 души в България, а хепатит С - 87 000. Заради късната диагностика средно на ден умират по 4 души у нас от коварното заболяване. А България изостава сериозно в диагностиката и лечението на тези заболявания. "Към момента едва 10% от инфектираните с хепатит С в България са диагностицирани, а годишно само 1% от пациентите са лекувани. 850 души умират всяка година от инфекцията. За да изпълним целите на СЗО, през 2020 г. трябваше да бъдат диагностицирани по 5 хил. души на година и 4100 излекувани. Излекуваните пациенти за 2020 г. обаче са 680", коментира проф. д-р Красимир Антонов, дмн, председател на Българското дружество по гастроентерология, гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография.

Сред основните цели на програмата са намаляване на заболяемостта от вирусни хепатити у нас с 45%, а на смъртността с 90% до 2025 г.; постигане и задържане на ваксинационния обхват на 95% с трети прием на ваксина срещу хепатит В при деца; достигане до 100% безопасност на дарената кръв; над 50% диагностицирани пациенти и над 40% лекувани от хепатит В и С; намаляване на разпространението на хепатит А, D и Е. 

За да бъдат постигнати въпросните цели, ще е необходима и промяна в законодателството. Необходима е промяна в Закона за здравето, с която да бъде дадена възможност за диагностициране и лечение и на здравнонеосигурени. Тази дейност трябва да бъде финансирана с трансфер от бюджета на МЗ към НЗОК. За да бъде включен скринингът в годишните прегледи, необходима е промяна в Наредбата за профилактичните прегледи и диспансеризациите.

Зов за помощ

автор:Дума

visibility 86

Борисов пак ще връща публиката на стадионите

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 70

Кристиан Вигенин: Измамно е усещането, че БСП е смазана

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 70

Иво Христов призова ГЕРБ да върнат мандата

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 70

Българското агнешко ще е с 20% по-скъпо

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 70

Ще компенсират перничани заради авариите с парното

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 70

Затворените ресторанти сринаха производството на алкохол

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 70

Късната пролет увеличи потреблението на ток

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 70

Примирието в Донбас масово се нарушава

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 70

ВМРО-ДПМНЕ атакува вътрешния министър

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 70

Белият дом планира високи социални разходи

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 70

"Дивайнгейт" разкри раздора между Мишел и Лайен

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 70

Без БСП рискуваме да върнем ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 124

/ брой: 70

След изборите: Всичко не е така

автор:Мирослав Попов

visibility 143

/ брой: 70

Датата

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 70

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ