15 Август 2020събота08:54 ч.

Коледният остров - добре пазена тайна

Насред Индийския океан посрещат Дядо Мраз по австралийски - на плажа под палмите

/ брой: 296

автор:Савена Злъчкин

visibility 4234

Той няма популярността на Великденските острови, а туроператорите по света, изглежда заради името му, го предлагат в офертите си най-вече по Коледа. Дори има и туристи, които се връзват на офертата. А впоследствие изобщо не съжаляват. Така че, ако сте алергични към коледната пуйка, ако снегът не е вашата страст, а предпочитате лазура на плажовете из южните морета, тази скала насред Индийския океан с площ от 135 кв км с необичайна фауна и ендемитна флора ще е сред мечтаните ви дестинации по Коледа. Това пътуване не е по джоба на всеки, предвид високите пътни такси. Но пък иначе, има ли човек повече свободно време, спокойно може да прекара тук и месец. Или поне да си го пожелае.

Някои предпочитат на Коледа да са в басейна вместо край трапезата

Тук изобщо не е пренаселено с туристи, макар туризмът, редом с добива на фосфати, да е основен поминък на местното население от 1500 души. А Коледният остров се нарича така по простата причина, че е открит в деня на Коледа през 1643 г. от капитан Уилям Майнорс с кораб на Източноиндийската компания. Едва 45 години по-късно, през 1688-а, с британския кораб "Синиет" тук идва първият заселник - Уилям Демпиър. За идните 200 години едва няколко кораба правят опити да стигнат дотук заради опасните коралови рифофе. Изследователите бързо откриват, че островът има уникална флора и фауна заради откъснатостта си от останалия свят. Точно 200 години след Демпиър, през 1888 г., Британия решава, че островът е важен за нея и го анексира към Короната. Причината - богатите фосфатни залежи. Минното дело започва през 1890 г., но 50 години след това лицензията е преотстъпена на Сингапур. Следва японската инвазия от 1942 г. На всичко това се слага край, когато през 1958 г. Британия решава, че въпреки щастливото име, не си струва труда да се занимава с този къс суша и го преотстъпва на Австралия. И понеже фосфатните мини били заплаха за непокътната му природа, австралийското правителство обявява 2/3 от територията му за Национален парк. През 1987-а дори затварят мината, но я откриват отново през 1991 г. С подкрепата на правителството тук през 1993 г. се отваря казино за $34 млн., което съществува до 1998 г. 
Коледният остров се намира на 10 градуса южно от Екватора, на 2600 км северозападно от най-западния град на Австралия Пърт, на 360 км южно от Индонезия, на 1300 км от Сингапур и на 900 км на север от Кокосовите острови.

Снежанка на Коледния остров изглежда така

Летището му е разположено на 291 м надморска височина. Излезеш ли от самолета, носът ти се изпълва с влажния тропически въздух, а очите ти мигом биват зарадвани от разкриващата се панорама. Пистата най-вероятно е на хълм, за да се почиства по-лесно от винаги настъпващата джунгла. Всички селища се намират под нивото на летището. Хълмът на места е доста стръмен, затова е благоразумно да се наеме джип - за нова кола около 300 австралийски долара на седмица. На съвсем разумни цени се отдават вили под наем. Макар и не всички да предлагат петзвезден лукс, дават невероятната възможност да спиш в джунглата. Няма нищо по-приятно от това в деня на Коледа да се излегнеш пред временния си дом край (но никога под!) една кокосова палма и да съзерцаваш свежестта на утрото с фреш в ръка. Тогава вместо на червенушките можеш да дадеш остатъка от закуската на някой папагал, който се навърта наоколо. Ако пък се решите на по-дълъг престой, отново няма закъде да бързате - животът тук тече спокойно и непринудено. А и да искате, тук нищо не може да става бързо: припасите и вашите пратки зависят от транспортния график: понеделник и петък - самолет от Пърт, четвъртък - полет от Сингапур. Пощата пък винаги минава през Пърт. Кораб пристига на всеки шест седмици. Пресни провизии идват три пъти в седмицата, но всичко, което пристига със самолет, е доста скъпо. Това, което пристига с кораб е едва 20 на сто по-скъпо от продуктите в Пърт. Главният град на острова носи просто името Селището и се намира на брега, на север от летището.
Магазините са доста нагъсто за толкова рядко население. В Селището има едни голям супермаркет и множество претъпкани азиатски бакалници, където едва минаваш между рафтовете. Алкохолът и цигарите нямат данъци и акцизи и са смешно евтини. Ако в Австралия бутилка уиски е 40-50 долара, тук то е 14, цигарите са 2,50 вместо 12. Каква по-празнична новина! Лошото е, че интернетът е доста слаб - на всеки файл, по-голям от 200 КВ, му трябва цяла вечност, за да мине, а достъпът до компютър се заплаща $8 на час.
Малобройните местни жители изповядват няколко религии - най-много са будистите, следвани от мюсюлманите и християните. Има и друговерци, като всички се преселници. Коренно население тук не е имало. Езиците са английски, китайски и малайски.
В Селището има три китайски ресторанта, три кафенета, три бара. Малайският ресторант изглежда отдавна не работи. Островът разполага с внушителна болница със стаи, гледащи към океана. Като цяло предвид характера на терена почти всички сгради са с изглед към океана. Селището разполага и със спортен център за $18 млн., 25-метров плувен басейн, детски басейн, баскетболно игрище, кафе и прекрасно обзаведена фитнес зала. Освен тези басейни всички хотелчета задължително имат по един-два за гостите си.
На хълма край Селището има кино на открито. Вместо реклами, преди филма се наблюдава прекрасен залез, а по време на прожекцията духа приятен бриз. Всяка седмица има нов филм, а билетът е 5 австралийски долара. Филмите идват, веднага след като спрат да се въртят по кината в Пърт, така че са сравнително нови. Има възможност и да се поръчват "спонсорирани" прожекции. Можеш да си поръчаш филм, както твърди мълвата наоколо, срещу 300 долара. Тогава преди прожекцията ще бъде обявено "Този филм идва при вас благодарение на Мишо и Пешо". Примерно.
За престъпност тук почти не са и чували, най-вероятно да се случи някое нищожно провинение, което мигом се превръща в мълвата на града. Никой не си вади ключовете, когато излиза от колата си, никой не я и заключва, същото се отнася и за къщите.
Коледният остров е известен с популациите на червения рак. Преселението на раците е един вид национално събитие. Въпреки страховития си вид, червеният рак не е агресивно животно. В джунглата един рак разполага с 1-2 кв м лична площ, което прави някъде около 60 млн рака (или 480 милиона рачешки крачета). А щипците им са толкова силни, че могат да пречупят и метла. Съществува и синия рак, както и още няколко други вида.
Коледният остров е тържество на природата и е пълен с чудеса: от годишните преселения на червените раци до уникалните редки видове птици и безкрайните пусти плажове, които се простират на крайбрежна линия от 138,5 км, където единствените следи са тези на гнездящите тук костенурки. Заради многобройните ендемитни видове нерядко наричат острова Галапагос на Индийския океан. Любопитната му амалгама от култури, истории и занаяти го превръща в невероятно пътешественическо откритие.
Основните елементи на туристическия микс са гмуркане, наблюдение на птици и разходки из природата - край брега и походи в джунглата. Тръгнете ли на къмпинг, две неща са задължителни - тоалетна хартия и мрежа против комари. Но пък времето винаги е прекрасно. Според официални метеорологични данни минимумът на Коледните острови никога не пада под 20 градуса Целзий, а максимумите не надвишават 30. Вярно, въздухът е влажен, тропически влажен. И когато местните ви кажат, че температурата на океана е ниска, изобщо не им вярвайте. По всичко личи, че това ще да е едно невероятно място. И то не само по Коледа.

 

Слънце на Изток, гръмотевици на Запад

автор:Дума

visibility 4

Голяма Богородица е, почитаме Божията майка

автор:Дума

visibility 45

Домашните ремонти ще намаляват данъците

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 155

Лаптопите най-търсени в кризата

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 155

Българите карат най-старите коли в Европа

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 155

59 на сто от хората правят застраховки по задължение

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 155

Израел възобновява полетите до България

автор:Дума

visibility 187

Франция изпраща военни в Крит

автор:Дума

visibility 398

/ брой: 155

Помпео с антикитайска обиколка в Европа

автор:Дума

visibility 387

/ брой: 155

Ама кой щял да дойде, като се махне Борисов

visibility 968

/ брой: 155

Протестите са на народа

visibility 700

/ брой: 155

Ива Уорън: Футболът е не само страст, но и работа

автор:Мони Георгиев

visibility 224

/ брой: 155

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ