01 Октомври 2020четвъртък05:21 ч.

От Хорн до нос Хорн

Малкото градче още е запазило блясъка от времето на Нидерландската Източноиндийска компания, първата корпорация от XVII век

/ брой: 38

автор:Милена Николова

visibility 3773

Холандците са дали много имена на света. Стига да ги преброди, човек ще преброи толкова нидерландски имена на населени места, че си задава въпроса къде не са били тези малки, но явно доста амбициозни и безстрашни хора. Нидерландската история изобилства както от случки с пирати, така и от пътешествия, пътешественици, кръстосвали по света със сетната надежда да превърнат малката си ниска земя в процъфтяваща търговска Мека на Запада.
И до голяма степен са го постигнали. Достатъчно е да се споменат типичните за Холандия имена на градове като Харлем или Бруклин, и в съзнанието изплува един цял американски континент, заедно с блестящия там Ню Йорк, апропо, създаден отново от холандски заселници. Когато човек попътува из Холандия, изведнъж разбира колко е малка всъщност тя. След Амстердам, Бреда, Харлем, Ротердам, Хага... всеки пътешественик се чуди какво още може да се види наоколо, и ако не беше една туристическа класация, никога нямаше да разбера, че Хорн е също холандски град. Цял ден се чудех какво общо има този Хорн с онзи нос Хорн и справката в интернет светкавично избълва историческата връзка, която е причина най-крайната точка на Южна Америка да се кипри с севернохоландското име Хорн.

Бившият затвор, сега - Музей на XX век


"О"-то се произнася гърлено и протяжно, но това остава специалитет за истинските холандци.
Оказа се, че град Хорн, намиращ се в северната част на Холандия, от която по море може сякаш да преплуваш по посока Дания, е един от редките исторически паметници на Ниската земя.
Името му идва от формата на залива, на чийто брегове е основан, който е с формата на рог. Като застинал от XIII век, процъфтяващ в продължение на столетия от XVII век почти до началото на ХХ век, с леко килнатите напред къщи, които сякаш а-ха да паднат върху туриста с цялата си вековна тежест. Основно холандско пристанище столетия наред, Хорн е прорязан, както повечето холандски градове от средновековието, с множество живописни канали. Каналите са изкопани от местните хора, за да свързват корабите, акостирали някога на пристанището, с "цивилизацията". Затова Хорн може да се каже с чиста съвест, че е белязан от бляскавото си минало и миниатюрен по сегашните стандарти за разкош. За това напомнят позлатените фасади на старинните сгради там. През тази географска точка са преминавали огромни количества богатства, защото шест от базите на някогашната Нидерландска Източноиндийска компания са били именно там. Затова и град Хорн се свързва с т.нар. "златен век на Холандия".

Крайбрежният булевард в гр. Хорн


Това място, с уникалното си местоположение на самото крайбрежие, е жив исторически паметник. През годините Хорн е запазил напълно интернационалния си характер със своите над 70 хиляди жители от 80 различни националности. Все още е жива връзката между градчето и Амстердам и мнозина от по-големите градове държат там своите летни курортни жилища. Старият град напомня за просперитета от миналото, историческият център на града е със своя неповторима атмосфера на отминали епохи, като там най-бляскава стои сградата на Общината. Затова след Харлем и Амстердам, Хорн е третият със статут на паметник град в Нидерландия.
Именно оттам е родом пътешественикът  Вилем Схаутен, дал името на родния си град на най-южната точка на Южна Америка - н. Хорн. Разказват, че през 1616 година той и екипажът му, изпратени да намерят още обетовани земи с цел търговия, виждат отвесните скали, разделящи Тихия от Атлантическия океан.
Те не са подозирали, че тяхното откритие ще бъде предизвикателство векове наред за мореплавателите. И така, това образувание получава името нос Хорн, дадено в чест на града, чийто най-богати търговци са финансирали пътешествието на юг в търсене на алтернативен мореплавателен път на Магелановия проток. Същият мореплавател Схаутен е и откривателят на архипелага Тонга.

Паметникът на Ян Питерсън Кун, положил основите на холандското владичество в Индонезия

Оттам е и неговият предшественик Ян Питерсън Кун, чийто паметник може да се види в центъра на града. Отгледан в семейство на строги калвинисти пуритани, той става един от най-сериозните ръководители на Нидерландската Източноиндийска компания в началото на XVII век. Благодарение на водената търговска и политическа инвазия Холандия освен че колонизира Индонезия и остров Ява, с помощта на Кун успява почти да монополизира търговията с Китай и дори Япония. Разцветът на компанията е благодарение на отслабването на позициите на португалския флот. Така Холандия става пионер в търговията и вноса на продукти от цял свят към Европа. Практически, благодарение на Кун и изградената по негово време Нидерландска Източноиндийска компания, страната му става монополист в търговията в продължение на около 350 години. Нидерландската Източноиндийска компания се превръща в първата в света мултинационална корпорация. Дадени са й специални правомощия от правителството, които включват правото й да води война, да провежда мирни преговори, да сече монети и да основава колонии. Тя запазва монопола върху търговията с Азия в продължение на две столетия. Това е най-голямата търговска компания  в света през XVII век.
 С течение на годините Хорн е събрал много стари и нови съкровища. Те могат да бъдат намерени в изградените седем музея в града, от които най-известен е автентичният старинен железопътен музей, където може да се види все още функциониращ влак от времето на промишлената революция. Там има музеи на ренесансовото изкуство - Западнофризийският музей, Музеят на играчките, на плакатите, и сравнително новият Музей на ХХ век, който е настанен в бившия местен затвор.

 

Каракачанов за F-16 : Правим проучване, не сделка

автор:Дума

visibility 70

Докладът на ЕК - шамар за властта

автор:Павлета Давидова

visibility 97

/ брой: 186

Българите пазаруват храна и горива с кредит

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 186

Четвърт от сметките за парно ще се преизчисляват

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 186

Хартиените двулевки излизат от употреба от януари

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 186

БНБ запази правилата при кредитирането

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 186

Макрон призова за по-независима Европа

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 186

Грозни нападки в първия дебат Тръмп-Байдън

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 186

Османи: Ще засилим контактите с България

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 186

Унгария отхвърля новата идея за финансиране в ЕС

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 186

Война между БКП и ЮКП за Македония 1941-1945 г.

автор:Христо Георгиев

visibility 126

/ брой: 186

Анатом на социалния крах през "прехода"

visibility 89

/ брой: 186

Целта: възраждане на България

visibility 87

/ брой: 186

Датата

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 186

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ