Празник
Когато всяка билка става цяр и всяка магия хваща
Посрещнете изгрева на Еньовден, за да бъдете здрави и щастливи през цялата година
/ брой: 140
Ина Станчева
Еньовден се чества на 24 юни, когато е рождението на св. Йоан Кръстител. Това е денят на лятното слънцестоене и се определя като най-силния ден в годината. Тогава слънцето се намира на най-високата точка от земята и грее най-продължително. Смята се, че на Еньовден при изгрев слънцето започва да "играе", т.е. да трепти. Който види този изгрев, ще бъде щастлив и здрав през цялата година.
В българската традиция Еньовден стои редом с Коледа, Великден и Гергьовден, но той е с най-силно езическо влияние.
В нощта срещу Еньовден билките са най-лековити. Тогава всяка билка добива целебна сила, всяка магия хваща и всяко гадание се сбъдва. Вярва се, че след Еньовден билките губят своята сила и не трябва да се берат.
Според народните вярвания болестите по човека са 77 и половина. За 77 болести има цяр, само за половината болест няма. Всъщност и за нея има половин билка, която само определени билкари могат да намерят в потайната доба на еньовденската нощ.
По традиция от набраните билки се плете венец, през който се провират всички, за да са здрави през годината. Еньовденският венец се пази до следващата година и с билките се лекуват заболелите през годината хора и животни.
В България растат 772 вида диви лечебни растения, от тях официално се използват 127, а 250 вида се събират с терапевтична цел. Билколечението е по-евтино и по-малко токсично.
В народната памет дълбока следа са оставили лечителите Петър Дънов, Петър Димков и пророчицата Ванга и затова ви предлагаме едни от най-известните им и ефикасни билкови рецепти. Само бъдете търпеливи - терапията с билки изисква време.
Петър Дънов
При пародонтоза и клатещи се зъби
Смесват се в равни обемни части дъбова кора, стръкове цариче, пача трева и градински чай. Сипват се в студена вода и се оставят да пренощуват. На 500 мл вода се взимат 2 препълнени чаени лъжички билки. Сутрин чаят се прецежда и затопля. Налива се в предварително изплакнат с гореща вода термос. С билковата настойка се правят по няколко пъти на ден хладки промивки на устната кухина. С напоена с чая мека четка за зъби могат да се масажират венците.
При херпес зостер
Взимат се по 25 г дъбова кора и градински чай, 20 г овес, по 10 г цариче, лайка и комунига. Четири супени лъжици от добре разбърканите и наситнени билки се сипват в 1 л студена вода. Слагат се да заврат, свалят се от печката и се оставят 3 минути да се изкисват. С хладката отвара се намазват внимателно по няколко пъти на ден болните места. Леко претоплени, остатъците от билките се загъват в ленена кърпичка и се налагат през нощта върху херпес зостера.
При менструални кръвотечения
При извънредно силни менструални кръвотечения се пие сутрин на гладно, 30 минути преди закуска, 250 мл запарен чай от следните хубаво смесени билки: по 25 г цвят от арника, исландски мъх, листа от маточина, цвят от бял равнец, стръкове от градински чай и 50 г корени от валериана. Взима се 1 препълнена чаена лъжичка за 250 мл вода, попарва се и се оставя 3 минути да се изкисва. Чаят трябва да продължи да се пие и когато кръвотеченията се нормализират.
Петър Димков
При главоболие
Ако имате възможност, долепете гръб за няколко минути на дъб или бреза и обхванете ствола с ръце. Болката ще изчезне, защото тези дървета предават енергията си.
При световрътеж
Смесват се 100 г листа от маточина, 50 г цвят от глог и 10 г корени от валериана. Две супени лъжици от сместа се залива с 400 мл вряща вода и се оставят да киснат 2 часа. Пие се по 200 мл 3 пъти на ден преди ядене.
При артрит
По 100 г стръкове от бял оман, репей, глухарче и листа от коприва, по 60 г листа от бяла бреза и теменуга, и 40 г риган се накълцват на ситно и се разбъркват добре. Три супени лъжици от сместа се слагат в 700 мл кипяща вода. Вари се 3 минути и кисне 30 минути. Пие се по 100 мл 6 пъти дневно - 15 минути преди ядене и 30 минути след ядене.
При депресия
Взимат се по 100 г стръкове от мента и жълт кантарион, листа от маточина и билките се наситняват. Четири супени лъжици от сместа се слагат в 600 мл вряща вода да ври 1 минута, оставя се да кисне 30 минути и се прецежда. Пие се по 80 мл 6 пъти дневно 15 минути преди ядене и 30 минути след ядене.
При стомашна невроза
Вземат се по 100 г стръкове от жълт кантарион, листа от мента и маточина, валериана и 50 г стръкове от червено подъбиче. Две супени лъжици от сместа се слагат в 400 мл вряща вода, оставят се да киснат 1 час и течността се прецежда. Пие се 3 пъти на ден по 100 мл.
Пророчицата Ванга
При бронхити
Приготвя се смес от равни обемни части - стръкове от градински чай, корени от ружа, стръкове от мащерка, листа от коприва, цвят от лопен, стръкове от риган, цвят от черен бъз, листа от подбел, плодове от анасон и резене, корени от сладък корен. Една чаена лъжичка билки се заливат с 250 мл вряща вода. След 15 мин. се прецежда. Пие се топъл чай 3 пъти дневно. Билковият чай има отхрачващо, спазмолитично и антисептично действие.
При косопад
Смесват се по 20 г корени от репей, цвят от лайка, листа от орех, корени от коприва и 10 г листа от коприва. Три супени лъжици смес се залива с 1 л вода и се нагрява на водна баня за 30 минути. Отварата се използва само външно за втриване в корените на косата.
При сърдечна невроза
Цвят от лайка и момина сълза, плод от резене, листа от мента и корени от валериана се смесват в равни количества. Една чаена лъжичка смес се запарва с 250 мл вода и се пие 2-3 пъти на ден.
При рани в устата
Равни количества от цвят от лайка, стръкове от босилек, плодове от шипка, стръкове от черен оман, камшик и полски хвощ се смесват. В 600 мл кипяща вода се поставят 2 супени лъжици от сместа. Вари се 3 минути, кисне 60 минути и се прецежда. Към отварата се прибавят 2 г нишадър. Приема се 6 пъти дневно по 80 мл 15 минути преди ядене и 30 минути след ядене. С отварата се правят и жабурения, и гаргара. Препоръчва се и жабурене с отвара от смрадлика.
При камъни в бъбреците
Двайсет грама плодове от шипка, 20 г хвойнови плодчета, 30 г листа от бяла бреза, 40 г корени от брош се смесват. Една чаена лъжичка смес се накисва в 250 мл студена вода за 10 часа. След това се възварява за 5 минути. Прецежда се и се изпива на глътки за 1 ден.