17 Януари 2022понеделник03:10 ч.

ново:

Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия

Книги

Книга разбулва тайните на квантовата магия

Изтъкнатият физик Джим Ал-Халили превежда на "човешки език" сложните математически формули

/ брой: 205

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 1772

"Пътеводител в квантовия свят" от британския учен и комуникатор на науката Джим Ал-Халили пусна на книжния пазар издателство "Дамян Яков". Преводът от английски е на Владимир Германов, а научната редакция е на д-р Владимир Божилов.

Пътуването в квантовия свят, на което ни води тази книга, започва със съкрушителния фокус на природата, в който откриваме, че атомите - противоположно на правилата на всекидневния опит - могат да съществуват на две места едновременно. За да разберем как е възможно това, авторът ни връща в зората на ХХ век и ни прави свидетели на раждането на една математически красива, но в действителност непредсказуема теория - квантовата механика, която през следващите сто години ще разруши из основи смятаните за непоклатими представи на човечеството за структурата на Вселената.

Джим Ал-Халили разказва пределно ясно, на "човешки език", за всичко това, което се крие зад сложните математически формули, и прави тази материя достъпна дори за начинаещи.

"Тази книга не е само за смисъла на квантовата механика. Тя е и за нейните успехи както в обясняването на толкова много феномени, така и заради множеството й минали, настоящи и бъдещи приложения във всекидневния ни живот. Ето защо ще ви поведа на пътешествие през философията, субатомната физика и теориите за висшите измерения до днешния високотехнологичен свят на лазери и микрочипове и утрешния забележителен свят на квантовата магия", посочва авторът.

Джим Ал-Халили, носител на Ордена на Британската империя, е изтъкнат физик, професор и ръководител на катедра в Университета "Съри" в Гилдфорд. Наред с това редовно води документални радио- и телевизионни поредици, сред които номинираната за "БАФТА" "Химията - летливата история" и "Тайният живот на хаоса", както и "Научен живот" за Би Би Си Радио 4. Член е на Британския институт по физика, носител на наградата "Майкъл Фарадей" през 2007 г. и на медала на Института по физика "Келвин". През 2016 г. получава отличие на името на Стивън Хокинг за комуникатори на науката. Джим Ал-Халили живее с жена си и двете им деца в Саутсий, Хемпшир.

Уволнен е бордът на "Напоителни системи"

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 10

Отстраняват от електронната система "виртуалните" овце

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 10

С 22% поскъпнаха храните на едро за 6 месеца

автор:Дума

visibility 16

/ брой: 10

До 100 000 лв. помощ за малкия бизнес при локдаун

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 10

Конгресмен заговори за санкции срещу България

автор:Дума

visibility 32

/ брой: 10

САЩ: Русия подготвя фалшива операция в Украйна

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 10

Важен референдум в Сърбия

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 10

Христо Проданов: Оптимист съм, че зимният сезон ще е добър

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 10

Истинските битки на БСП

автор:Александър Симов

visibility 52

/ брой: 10

Пътникът Цацаров

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 10

Магията на "Сурва" завладя Пернишко

автор:Юлия Кулинска

visibility 63

/ брой: 10

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ