Кисели краставички
/ брой: 236
Готвач Юс
Знае се, че още през XII век в Русия са правили кисели краставички и кисело зеле. По-късно асортиментът от консервирани плодове и зеленчуци става все по-разнообразен. Познавачът на руската кухня Вилям Похльобкин отбелязва, че в крайна сметка руснаците открили, че може да консервират гъби (лютива млечница, манатарка, пачи крак, лъжлива млечница), краставички, домати, чушки, тиквички, патладжани, дини, пъпеши, грах в шушулка, лозови листа, цветно зеле... Да се съсредоточим на краставичките.
Необходими продукти (за 50 кг кисели краставички):
пресни краставици — 53 кг, копър — 1,5-2 кг, листа и корен на хрян — 250 г, чесън — 150-200 г, люти чушлета пресни — 50 г или сушени — 10-12 г, магданоз и керевиз — 250 г, листа от черен касис или вишна — 500 г.
Начин на приготвяне:
Краставиците се измиват добре и подреждат в каца, като се редуват със зеленината: копър (със зелени семена), керевиз, магданоз, листа от черен касис, листа и корени на хрян, естрагон, чесън, мента, червена люта чушка (по избор). Препоръчвам преди нареждането на краставичките да първо се потопят за 2-3 минути във вряла вода, а после веднага да се облеят със студена вода. Краставичките се заливат със солен разтвор, покриват се със стерилизирана марля или кърпа, отгоре се поставя дървен кръг или тежест (камък). Кацата престоява 1-2 дни в помещение, след което се долива солен разтвор и се поставя в мазе или на студено.