25 Август 2019неделя01:04 ч.

Иван Иванов

КЕВР не е проверявала ЕСО и НЕК от 2016 г.

Най-много жалби през 2018 г. за лошо качество на услугите има срещу ЧЕЗ

/ брой: 29

автор:Дума

visibility 979

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) не е извършвала планова проверка на държавните енергийни дружества "Електроенергиен системен оператор" (ЕСО) и "Национална електрическа компания" (НЕК) от 2016 г. насам, става ясно от доклад на регулатора от закрито заседание на 31 януари 2019 г. Отговорната за проверките на дружествата дирекция "Електроенергетика и топлоенергетика", ръководена от Пламен Младеновски, е прехвърляла проверките на НЕК и ЕСО в графиците за планови проверки за следващите години, като до момента двете дружества не са проверени от регулатора, става ясно от изказване на Светла Тодорова, един от членовете на КЕВР.

"НЕК и ЕСО са прехвърляни от година в година и накрая, през 2017 г., вече са изчезнали от графика и проверки никога не са правени", изтъква Тодорова. Ако НЕК и ЕСО не бъдат включени в графика за проверки през настоящата година, "ще се създаде впечатление, че има неравноправно третиране на държавните дружества от "Български енергиен холдинг" и трите електроразпределителни дружества", смята председателят на КЕВР Иван Иванов. Той определя двуседмичен срок за коригиране на графика.

Младеновски коментира и жалбите на потребители от 2018 г., които са били насочени към доставчиците на електроенергия. Най-голям брой оплаквания за лошо качество (ниско напрежение и чести прекъсвания) е бил насочен срещу "ЧЕЗ Разпределение България" - общо 361 броя. Жалбите срещу ЧЕЗ са два пъти повече спрямо останалите ЕРП-та, взети заедно за периода. "Подадените срещу другите елдружества жалби са съответно - срещу "Електроразпределение Север" - 160 бр., срещу "Електроразпределение ЮГ" - 109 бр. Срещу "ЕРП Златни пясъци" няма подадени такива жалби, посочва Младеновски. По неговите думи посочените в жалбите проблеми засягат цели улици, махали и дори малки населени места. Според него тези проблеми могат да бъдат квалифицирани като "сигнали и жалби от потребители, в които са поставени проблеми от значителен обществен интерес и засягат цели населени места".

Именно поради тази причина Младеновски предлага едната тематична проверка да бъде насочена за установяване на причините за жалби срещи лошото качество на доставяната електроенергия, както и на предприеманите от дружествата мерки и изпълнението на дадените им при проверките от миналата година задължителни указания.

По отношение на топлофикационните дружества Светла Тодорова споделя, че за КЕВР остава неясно какво се случва при тях. В тази връзка Иванов предлага да се разшири списъкът от проверки на топлофикационните компании, тъй като за момента в него присъстват само три дружества.

С 200 лв. отгоре са платили за парно софиянци

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 162

Танева предизборно се сети за родните производители

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 162

"Фич": Еврото в България - най-рано през 2023 г.

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 162

САЩ отварят консулство в Гренландия

автор:Дума

visibility 156

Тук изгря свободата на България!

автор:Дума

visibility 148

Зомби капан

автор:Ина Михайлова

visibility 559

/ брой: 162

Роботи или робовладелци?

visibility 339

/ брой: 162

Тежки битки за горите на Костенец

автор:Павлета Давидова

visibility 375

/ брой: 162

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ