19 Октомври 2021вторник09:20 ч.

Кънчо Стойчев: Ще се появи нов силен политически играч, Кирил Петков даде заявка за това

автор:Дума

visibility 235


Ако изборите бяха днес, партиите на протеста биха загубили, прогнозира в интервю за радио „Фокус“ социологът Кънчо Стойчев. Той обаче уточни, че все още е рано да се правят прогнози за нови избори.
„Със сигурност всички губим, защото се изправяме пред ситуация, която два пъти подред под една или друга форма, под една или друга комбинация, протестните партии имаха възможност с подкрепата на БСП, която е отчетлива опозиция 4 г., да съставят кабинет и не го направиха. Така че близко до ума ми е да кажа, че биха загубили всички онези протестни партии, най-вероятно без БСП, тъй като БСП се показа не само опозиция на ГЕРБ, но и една твърда разумна партия в тази напрегната политическа обстановка. Аз не считам, че през последния месец са станали драматични обрати и промяна в електоралните нагласи и в това е драмата на ситуацията, тъй като най-вероятно структурата на резултата ще се повтори. Да, ще има някоя партия трима депутати по-малко, а друга 4-ма повече, но когато се стигне до сборуване, отново ще се изправим пред същата невъзможност за устойчиво управление“, категоричен е Стойчев.
Промяна би могла да настъпи при поява на нов силен играч, а такъв се задава, прогнозира Кънчо Стойчев.
"Анализирайки изказванията на Кирил Петков, министър от служебното правителство, той по-скоро заяви, че след приключване на ангажиментите си в служебното правителство, няма да се откаже от политиката. Влизането му в политиката евентуално с Асен Василев и някои други успешни представители на служебния кабинет, ще променят категорично играта. Виждаме, че това са рейтингови министри, виждаме масово одобрение и най-важното – виждаме масово одобрение на българските избиратели към целия служебен кабинет. Така че това би променило политическата картина, но твърде рано е да анализираме, тъй като нямаме ясни заявки. А и все още не сме в предизборна ситуация“, напомни социологът.
"ГЕРБ има шанс да бъде на първо място защото стои стабилно, но това не означава, че има шанс да състави правителство", уточни Кънчо Стойчев.
„Това което виждаме е, че ГЕРБ се стабилизира след спада на вторите избори. Стои стабилно, не продължава да се рони и нищо чудно, ако другите партии не се представят по-добре, ГЕРБ има шанс да бъде на първо място. Но да бъде на първо място не означава, че има шанс да състави правителство, тъй като отново говорим за първо място, което се лъкатуши между 60 и 70 депутати. А с 60-70 депутати се сещаме, че нищо сериозно не може да бъде направено, ако партията е в изолация“, допълни той.
"Големият проблем за ГЕРБ е изолацията, а не обема на електората", допълни още Кънчо Стойчев.

Животът е поскъпнал с близо 5% за година

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 200

Столичното парно не може да плати борчовете си в срок

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 200

Туристите са били два пъти повече от миналата година

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 200

Без явен победител на вота в РС Македония

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 200

Румъния събра подписка за таван на цените

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 200

Кремъл: Русия търси партньори, не врагове

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 200

Изложба по повод 30 години от независимостта на Азербайджан

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 200

Майка или мащеха

автор:Евгени Гаврилов

visibility 55

/ брой: 200

Ще забравим ли какво избираме?

visibility 118

/ брой: 200

"Историята е скърцаща врата..."

автор:Елена Алекова

visibility 101

/ брой: 200

Прокуратурата като собственик

автор:Владимир Георгиев

visibility 106

/ брой: 200

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ