22 Август 2019четвъртък08:15 ч.

Медии

Кампания за фалшивите новини ще има от февруари

За втори път в страната ни ще се проведат Дни на медийната грамотност

/ брой: 12

автор:Павлета Давидова

visibility 1475

Разпознаването на фалшивите новини ще е акцентът от тазгодишната кампания за Дни на медийната грамотност. Инициативата ще се проведе за втори път у нас, а реализацията й е между 4 февруари и 10 март. Датата за начало на проекта съвпада с Международния ден на безопасния интернет. Организатор е Коалицията за развитие на медийна грамотност, част от която е и Националната мрежа за децата.

Инициаторите уточняват, че както и м.г. кампанията ще продължи да подкрепя въвеждането на медийна грамотност в образователните програми. "Целта е да се гарантира сигурността на децата, както и развитието на критичното им мислене и творческите им заложби в дигитално-медийния свят. Дни на медийната грамотност 2019 ще популяризират различни проекти на членове на коалицията и ще добавят и обучения за тийнейджъри за разпознаване на фалшиви новини", уверяват от коалицията.

Организаторите са подготвили пакети за училищата, които искат да станат част от кампанията. В тях са включени и различни методики с план за урок по медийна грамотност, готови видеа със съвети за учениците, игри за разпознаване на фалшивата информация.

От коалицията цитират национално представително изследване "Децата на България онлайн 2016" на българския Център за безопасен интернет, според коeто 80% от децата между 9 и 17 години са уверени в умението си да търсят информация, но само 50% могат да оценят истинността й. Според резултатите на Индекса за медийна грамотност за 2018 г. на "Отворено общество-София" от 35 държави само пет са след нас.

Кампанията включва различни обучения и акции. Закриването на инициативата е на 10 март. Тогава ще бъдат обявени победителите в тийнейджърския конкурс "DonТt fake with me".

Голям риск от нови пожари и утре

автор:Дума

visibility 13

Срути се част от таван в Александровска болница

автор:Дума

visibility 241

Подлудиха държавата с бомбени заплахи

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 161

БНБ очаква 3,7% ръст на икономиката

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 161

Обезщетения за изкланите прасета - след 1 септември

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 161

Тол системата може да тръгне от февруари

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 161

Криза в Италия

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 161

САЩ се окопават в Румъния

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 161

Тръмп се обиди на отказа да купи... Гренландия

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 161

Русия се връща в Г-8

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 161

Цветелина Пенкова: В Еврокомисията ще търсят компромис

visibility 97

/ брой: 161

Откриват рудника на Ада тепе

автор:Велиана Христова

visibility 94

/ брой: 161

Ставащото в БСП - не промяна, а подмяна!

автор:Георги Пирински

visibility 157

/ брой: 161

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ