03 Юли 2020петък18:55 ч.

Петолиния

Къде отиват мечтите

Самостоятелна изложба живопис на Александър Димитров във Варна

/ брой: 147

автор:Надежда Ушева

visibility 727

С четвърта самостоятелна изложба гостува в галерия "Ларго" любимец на варненската публика, пловдивски виртуоз на четката и един от десетте наградени с приза "Художник на десетилетието на галерия Ларго" - Александър Димитров. Изложбата се нарича "Къде отиват мечтите", подготвяна е специално за пространството на "Ларго", с нея художникът отбелязва своя 50-годишен юбилей. Изложбата е замислена като мост във времето, който се случва благодарение на щастливото завръщане у дома на цикъл от шест картини, рисувани от автора преди повече от 20 години и представени тогава в Германия. Цикълът се нарича "Генезис" и го вдъхновява да създаде своеобразно продължение. 

Посетителите ще видят интересни съпоставки и препратки. Макар и цветово картините да черпят от една и съща палитра, то начинът на изразяване на автора е различен. Противно на общоприетата максима, че мъдростта и философските размисли са функция на зрелостта, в "немския" цикъл на Димитров отпреди 21 години ще открием удивително зрял за годините си, овладян и метафоричен творец. Картините са като снимка на въображаеми, но може би възможни светове като прелюдия към генезиса на света. Сякаш творецът е бил ням свидетел на зараждането, на сътворението на чудото на заобикалящия ни мир. 

В новия цикъл картини от 2019 г. вселенските стихии са овладени, фокусът е преместен не върху първичното, върху зараждането на света, а върху резултата, върху продукта на този генезис. Стигаме до любимата поанта в творчеството на пловдивския магьосник на четката - Жената. Тя, светицата, майката, любимата, началото на всички начала е, може би, според автора, най-важният и смисленият резултат от генезиса. 

Изложбата "Къде отиват мечтите" е посветена на красивите и устойчиви витални реалности. Игрите, в които "Азът" търси безусловната свобода. Своята вътрешна "обетована земя" и нашата обща "обетована земя". В изложбата включвам платна, създадени в различни години и обстоятелства, но взаимно привлечени и обединени в своята същност, споделя авторът, чиито картини може да се разгледат до 13 август във варненската галерия "Ларго", ул. "Хан Крум" 8.  

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 454

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 396

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1014

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ