22 Януари 2021петък10:50 ч.

Петолиния

Къде отиват мечтите

Самостоятелна изложба живопис на Александър Димитров във Варна

/ брой: 147

автор:Надежда Ушева

visibility 1122

С четвърта самостоятелна изложба гостува в галерия "Ларго" любимец на варненската публика, пловдивски виртуоз на четката и един от десетте наградени с приза "Художник на десетилетието на галерия Ларго" - Александър Димитров. Изложбата се нарича "Къде отиват мечтите", подготвяна е специално за пространството на "Ларго", с нея художникът отбелязва своя 50-годишен юбилей. Изложбата е замислена като мост във времето, който се случва благодарение на щастливото завръщане у дома на цикъл от шест картини, рисувани от автора преди повече от 20 години и представени тогава в Германия. Цикълът се нарича "Генезис" и го вдъхновява да създаде своеобразно продължение. 

Посетителите ще видят интересни съпоставки и препратки. Макар и цветово картините да черпят от една и съща палитра, то начинът на изразяване на автора е различен. Противно на общоприетата максима, че мъдростта и философските размисли са функция на зрелостта, в "немския" цикъл на Димитров отпреди 21 години ще открием удивително зрял за годините си, овладян и метафоричен творец. Картините са като снимка на въображаеми, но може би възможни светове като прелюдия към генезиса на света. Сякаш творецът е бил ням свидетел на зараждането, на сътворението на чудото на заобикалящия ни мир. 

В новия цикъл картини от 2019 г. вселенските стихии са овладени, фокусът е преместен не върху първичното, върху зараждането на света, а върху резултата, върху продукта на този генезис. Стигаме до любимата поанта в творчеството на пловдивския магьосник на четката - Жената. Тя, светицата, майката, любимата, началото на всички начала е, може би, според автора, най-важният и смисленият резултат от генезиса. 

Изложбата "Къде отиват мечтите" е посветена на красивите и устойчиви витални реалности. Игрите, в които "Азът" търси безусловната свобода. Своята вътрешна "обетована земя" и нашата обща "обетована земя". В изложбата включвам платна, създадени в различни години и обстоятелства, но взаимно привлечени и обединени в своята същност, споделя авторът, чиито картини може да се разгледат до 13 август във варненската галерия "Ларго", ул. "Хан Крум" 8.  

Прекратиха сделките за студен резерв

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 15

КЕВР потвърди прогнозата за по-скъп газ от февруари

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 15

Национален регистър ще следи запорите на коли

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 15

Авиоотряд 28 ще прибира такси от правителствения ВИП

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 15

Сметищата на националния манталитет

автор:Юри Михалков

visibility 284

/ брой: 15

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

visibility 352

/ брой: 15

ДВАМАТА ЛУДИ

visibility 335

/ брой: 15

Брекзитизиране

автор:Евгени Гаврилов

visibility 211

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ