Изложба разкрива символиката на българските обредни хлябове
/ брой: 288
Коледна изложба "Айда, колач да режимо, жито да се ражда!" ще бъде открита днес от 17.30 ч. в залите на Етнографския музей (ИЕФЕМ-БАН) (пл. "Княз Александър I" 1. Изложбата продължава до 31 януари 2012-а.
Експозицията има за цел да покаже магията и символиката на българските обредни хлябове за Коледа. Всички експонати са от фондовете на Националния етнографски музей, БАН, и представят традициите на различните краища. В западните райони хлябът за Бъдни вечер се нарича боговица, светец, вечерник, а в източните - боговица, богова пита, колашки колак, бъдняк, вечерна, бъдна погача.
Обредните хлябове са винаги големи и с пластика, която в общи линии изобразява схематично стопанството, обединява различни дейности. Тези изображения са от тестени топчета и прътчета и включват кошарата с овцете, воловете, нивата с купните или кръстците, ралото, стопанина и кучето-пазач. Срещат се и хлябове с християнска символика, която пък говори за религиозната страна на празника, а именно Рождество Христово.
Друга особеност представляват множеството хлебни изделия от Северозападна България, посветени на къщата, хармана, нивата, лозето/виното, колата, кравите, свинята, къртицата. Просфорената пита е също сред обредните хлябове за Бъдни вечер. Такива пити са разпространени в Централна и Източна България. Например в Панагюрско туртата се меси само с брашно и вода, а украсата е печат от просфора.
В деня преди Коледа малките деца обикалят дворовете, за да питат стопаните "Славят ли Бога" и да донесат неговата благословия. В благодарност домакините ги даряват със специални хлябове. Това са малки хлебчета, чиято форма е свързана с пола на коледарчетата: за момчетата се приготвят кръгли, а за момичетата - с преплетени краища.
Хлябове се приготвят и за изпълнителите на обичая коледуване. Хлябът често се меси и украсява от момата, за която той е показател за нейното умение пред общността. Най-често срещаната пластика са цветчетата, клонките с листа и птичетата. Понякога коледарският кравай се украсява допълнително с бръшлян, ядки от орехи, стафиди, сушени сини сливи.
На 17 декември от 10 до 18 ч. Етнографският музей отново ще представи народните традиции чрез организираните Коледни ателиета. В залите на музея деца и възрастни ще се запознаят с коледните обичаи и ще могат сами да изработят своята сурвачка, коледна украса и колачи.