15 Юни 2021вторник16:49 ч.

Из пледоарията на Ботевите четници

В мемоарите си Илия Цанов разказва важни исторически събития с перото на обективен хронист

/ брой: 125

автор:Христо Цеков

visibility 2373

Името на Илия Цанов, брата на Найчо Цанов, е добре известно. Особено с неговата адвокатска защита на Ботевите четници пред турския извънреден съд в Русе, благодарение на която е облекчено положението на Иваница Данчев, Кирил Ботев и други четници от видинския и русенския затвор. След освобождението ни от турско робство, като министър на външните работи и вероизповеданията, има голям дипломатически принос за осъществяването на Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Дадености, които го вписват сред строителите на Третата българска държава. А запознаването с неговия житейски път по същество е запознаване с обществено-политическата атмосфера на неговата съвременност (1835-1901).
Чест прави на Веселина Антонова като съставителка на току-що издадената книга "Из записките ми" на Илия Цанов, издание на Висшия адвокатски съвет. Посветена е на 135-годишнината от процеса срещу Ботевите четници и 110-годишнината от смъртта на Илия Цанов.
Представям си с какъв голям интерес читателите и особено документалистите ще разтворят страниците на това издание. Защото няма по-голямо удовлетворение от това да се четат лични бележки и спомени, записани по времето на самите интерпретирани събития. В случая ние имаме възможност да се докоснем до разказаното в първо лице от Илия Цанов за въстанието във Видинско, Кулско, Белоградчишко и Ломско през 1850 г. Бележките му по съденето на преживелите войводата Ботева - 1876 г., както и бележките му по Съединението - 1885-1886 г.
Да се преразказва това, което е поднесено в тази книга, не само че е трудно и е неетично към автора, към когото дължим голямо почитание, че е оставил за следващите поколения такива сериозни данни, лично от него преживени. Така че, каквато и висока оценка да дадем на съдържанието, колкото и да е приповдигната, тя ще е вярна. И още нещо.
Към високостойностното съдържание на това, което ни предлага Илия Цанов, съставителката на книгата прибавя уникални приложения, които не могат да се отминат като компоненти, отразяващи времето, за което ни говори защитникът на Ботевите четници. Става дума за публикациите по време на процеса в Русе, намерили място във в. "Дунав" от юли-август 1876 г. Показанията на Стоян Заимов и отделно полемиката му с Илия Цанов по време на извънредния съд и заседанията му на 11 август 1876 г. Спомените на подсъдимите Никола Обретенов, член на щаба на Ботевата чета, на Йордан Йорданов-Инджето, на Димитър Маринов, учител в Лом, приютил Иваница Данчев и Кирил Ботев, спомените на Мито Анков, зет на Илия Цанов...
Като прибавим към посоченото и докладите на австро-унгарския консул Оскар Монтлонг до граф Андраши в Цариград, на английския консул Ричард Рийд до Хенри Елиот в Цариград и доклада на руския консул Василий Кожевников до граф Игнатиев в Цариград, безрезервно трябва да приемем, че разполагаме с една изключително полезна творба, която ни връща във времето на възрожденския период в нашата история.
По повод на посочените годишнини, на които е посветена книгата, Висшият адвокатски съвет организира отбелязването им в Русе днес с доклад за Илия Цанов, поставяне паметна плоча за него върху местния исторически музей и представяне на книгата Илия Цанов - "Из записките ми", със съставител, предговор и бележки на Веселина Антонова, подготвена за печат и отпечатана в издателство "Сиби".
 

Язовирите погълнали 630 млн. лв.

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 112

Увеличават надзорниците в ББР

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 112

Байдън: НАТО не е платена охрана

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 112

Румъния спря 3700 тона отпадъци

автор:Дума

visibility 228

/ брой: 112

Кратки новини

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 112

През просото

автор:Валентин Георгиев

visibility 342

/ брой: 112

На дневен ред е въпросът кой да управлява

автор:Валентин Георгиев

visibility 373

/ брой: 112

Дядото

автор:Щерю Наумов

visibility 235

/ брой: 112

Опитно поле

автор:Евгени Гаврилов

visibility 277

/ брой: 112

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ