22 Януари 2019вторник03:55 ч.

Снимка Емилия Костадинова

Искането за референдум за горенето на смет отива в съда

Съветниците от опозицията обмислят и събирането на подписи за провеждане на допитване в София

/ брой: 218

автор:Деси Велева

visibility 505

Мнозинството в Столичния общински съвет окончателно отхвърли предложението на 15 опозиционни съветници за провеждане на референдум за изгарянето на РДФ горивото от завода за отпадъци в София. След като миналата седмица всички комисии, водени от ГЕРБ, се противопоставиха на доклада, вчера мнозинството, подкрепено от "Патриоти за София" и част от реформаторите, гласуваха срещу идеята. Предложението бе на съветници на БСП, "Политическа група 5", коалиция "Сердика" и двама реформатори. Всички те ще продължат да настояват за провеждането на референдум и ще обжалват решението на СОС в съда. Ако и там претърпят неуспех, ще започнат да събират подписи от гражданите за предизвикване на допитване. Според лидера на столичните социалисти Калоян Паргов ще са необходими малко над 70 000 подписа, за да се върне решението отново в СОС. 

Близо три часа и половина съветниците от всички политически сили спориха около нуждата отпадъкът да се изгаря по избраната вече технология и къде да бъде разположено съоръжението. Управляващите обявиха въпросите за незаконосъобразни и нецелесъобразни.

Изправихме се пред Шекспировия въпрос - да има, или да няма референдум, заяви Калоян Паргов. Той сравни искането на опозицията с времето, когато в Древна Гърция са питали за мнението на хората по един или друг въпрос на агората. "Очевидно в управляващото мнозинство зрее страх. Страх от това да погледнат хората и да ги убедят, че са прави", коментира още председателят на групата на БСП. Той контрира изявленията на някои свои колеги, че столичани не са наясно с въпроса и не могат да дадат мнение. Един от тях бе реформаторът Борислав Бориславов, който изрази съмнение, че ако съветниците излязат на улицата и  попитат 10 човека дали знаят какво е РДФ гориво, ще получат отговор. 

Защо ГЕРБ, които са толкова убедени в правотата си, се уплашиха от обществената оценка на съгражданите си, попита и Милка Христова от БСП. Тя опонира на тезата на управляващите за незаконосъобразността на предложението за референдум, като обясни, че законът забранява допитвания в три случая - ако касаят бюджета, работата на общинските съвети или местните данъци и такси. "Нашите въпроси обаче не са свързани с тези забрани. Става дума за огромна инвестиция,  с чистотата на въздуха и разклатеното финансово състояние на "Топлофикация". Затова нека да чуем мнението на всички", призова лявата общинска съветничка.

 

Групата на БСП поиска вчера технологичен и технически одит на "Топлофикация-София". Съветниците настояват и да се даде отчет какви инвестиции са направени в дружеството през последните 10 години, както и на всички лицензи, издадени за високотехнологични производства. Те поискаха и нова програма за оздравяване на столичното парно.

 

 

 

 

Търговци на горива отново плашат с протести

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 14

Кой е отговорен за хаоса с е-винетките

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 14

МВФ прави преглед на икономиката ни

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 14

Задава се най-слабият от 3 г. икономически ръст в света

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 14

Германия въвежда ограничение от 130 км/ч по магистралите

автор:Дума

visibility 82

10 души загинаха при взрив на кораб в Керченския проток

автор:Дума

visibility 83

Тереза Мей: Втори референдум е невъзможен

автор:Дума

visibility 73

Китайската икономика забави ръст

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 14

Изоставената държава

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 14

Читалищата имат нужда от подкрепа

visibility 53

/ брой: 14

Властчица - масчица

visibility 80

/ брой: 14