13 Ноември 2018вторник06:30 ч.

Снимка Емилия Костадинова

Искането за референдум за горенето на смет отива в съда

Съветниците от опозицията обмислят и събирането на подписи за провеждане на допитване в София

/ брой: 218

автор:Деси Велева

visibility 184

Мнозинството в Столичния общински съвет окончателно отхвърли предложението на 15 опозиционни съветници за провеждане на референдум за изгарянето на РДФ горивото от завода за отпадъци в София. След като миналата седмица всички комисии, водени от ГЕРБ, се противопоставиха на доклада, вчера мнозинството, подкрепено от "Патриоти за София" и част от реформаторите, гласуваха срещу идеята. Предложението бе на съветници на БСП, "Политическа група 5", коалиция "Сердика" и двама реформатори. Всички те ще продължат да настояват за провеждането на референдум и ще обжалват решението на СОС в съда. Ако и там претърпят неуспех, ще започнат да събират подписи от гражданите за предизвикване на допитване. Според лидера на столичните социалисти Калоян Паргов ще са необходими малко над 70 000 подписа, за да се върне решението отново в СОС. 

Близо три часа и половина съветниците от всички политически сили спориха около нуждата отпадъкът да се изгаря по избраната вече технология и къде да бъде разположено съоръжението. Управляващите обявиха въпросите за незаконосъобразни и нецелесъобразни.

Изправихме се пред Шекспировия въпрос - да има, или да няма референдум, заяви Калоян Паргов. Той сравни искането на опозицията с времето, когато в Древна Гърция са питали за мнението на хората по един или друг въпрос на агората. "Очевидно в управляващото мнозинство зрее страх. Страх от това да погледнат хората и да ги убедят, че са прави", коментира още председателят на групата на БСП. Той контрира изявленията на някои свои колеги, че столичани не са наясно с въпроса и не могат да дадат мнение. Един от тях бе реформаторът Борислав Бориславов, който изрази съмнение, че ако съветниците излязат на улицата и  попитат 10 човека дали знаят какво е РДФ гориво, ще получат отговор. 

Защо ГЕРБ, които са толкова убедени в правотата си, се уплашиха от обществената оценка на съгражданите си, попита и Милка Христова от БСП. Тя опонира на тезата на управляващите за незаконосъобразността на предложението за референдум, като обясни, че законът забранява допитвания в три случая - ако касаят бюджета, работата на общинските съвети или местните данъци и такси. "Нашите въпроси обаче не са свързани с тези забрани. Става дума за огромна инвестиция,  с чистотата на въздуха и разклатеното финансово състояние на "Топлофикация". Затова нека да чуем мнението на всички", призова лявата общинска съветничка.

 

Групата на БСП поиска вчера технологичен и технически одит на "Топлофикация-София". Съветниците настояват и да се даде отчет какви инвестиции са направени в дружеството през последните 10 години, както и на всички лицензи, издадени за високотехнологични производства. Те поискаха и нова програма за оздравяване на столичното парно.

 

 

 

 

Поредна вечер на протести

автор:Дума

visibility 0

Антикорупционната комисия привиква Лозан Панов

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 220

Калин Калпакчиев оглави Съюза на съдиите

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 220

Делото срещу Боршош тръгва след два месеца

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 220

КАТ вдига двойно глобите

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 220

Горанов: Данъкът за колите ще скочи въпреки протестите

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 220

Очакват лоша реколта от зърно догодина

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 220

Отварят процедури за еврофинансиране с 1,1 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 220

Ердоган: Ще продължим да работим за членство в ЕС

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 220

Демократите засилват натиска върху Тръмп

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 220

Кратки новини

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 220

Македония коригира по преспански конституцията

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 220

Има едни специалисти антикомунисти...

visibility 141

/ брой: 220

Новият краен неолиберализъм

автор:Мирослав Попов

visibility 80

/ брой: 220

САЩ: Реквием за една левица

автор:

visibility 94

/ брой: 220

Датата

автор:

visibility 25

/ брой: 220