29 Юли 2021четвъртък06:38 ч.

Здраве

Имунологични маркери "разпознават" ревматоидния артрит

Хората с ревматични заболявания могат да се ваксинират срещу КОВИД-19, категорични са медиците

/ брой: 25

автор:Аида Паникян

visibility 984

Смята се, че в България над 70 хил. души са засегнати от ревматоиден артрит (РА) - автоимунно заболяване. Макар да е най-разпространеното ревматоидно заболяване, диагностиката му често се бави с години. Причина са разнообразните, понякога нетипични симптоми, трудният достъп до ревматолог и честото неразпознаване от лични лекари. Но вече и у нас има възможност за съвременни изследвания, които с точност да помогнат за правилната диагноза. Това са високоспецифични автоантитела, характерни за РА: антитела срещу CCP, антитела срещу MCV, ревматоиден фактор от клас ИгМ, ИгГ и ИгА, както и възпалителни реактанти като СУЕ и CRP. Aнтителата срещу CCP и срещу MCV се отличават с висока чувстивтелност (82% ) и специфичност (97%) и могат да бъдат положителни средно около 7 години преди диагностицирането на заболяването ревматоиден артрит. "Те формират най-важните биомаркери, които да бъдат изследвани при съмнение за ревматоиден артрит", обяснява д-р Георги Василев, имунолог в Лабораторията по клинична имунология на УМБАЛ "Св. Иван Рилски". Вместо тях, пациентите често са насочвани за изследване на т.нар. ревмафактор, който е неспецифичен и често дава фалшиво успокоение, допълва имунологът. Според него пътят до поставянето на диагнозата е активен процес и изисква участие и от пациента. "Болният е първият, който ще разпознае болестта - да осъзнае "че нещо е не както трябва", "нещо ми има" - например болката, отокът и сутрешната скованост в ставите на ръката са налице всеки ден и не минават от само себе си и пречат на работните и битовите задължения, и да потърси помощта на лекаря", убеден е д-р Василев.

Своевременното лечение е особено важно, тъй като нелекувано, заболяването води до тежка инвалидизация, а лошият контрол е риск за развитие на сърдечносъдови заболявания и инсулти.

"Данните от литературата показват, че хората с автоимунни възпалителни заболявания не боледуват по-често от останалите. Без да има статистически достоверна разлика, малко по-висока е заболеваемостта при хората със системен лупус и васкулити", обяснява проф. Румен Стоилов, ревматолог в Клиниката по ревматология в УМБАЛ "Св. Иван Рилски". Той препоръчва пациентите с ревматични заболявания да се ваксинират срещу КОВИД-19 - за тях това крие много по-малък риск, отколкото срещата с болестта. Ваксината не е подходяща само за болни с РА, васкулити или някои онкологични заболявания, които са на лечение с ритуксимаб (медикамент, който влияе върху B клетките, които са отговорни за хуморалния имунитет). Те не могат да изградят имунен отговор към ваксината.

Банките вдигат таксите за искане на кредит

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 144

"Еврохолд" приключи сделката за ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 144

Поскъпват чадърите по претъпканите плажове

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 144

"Бyлгapтpaнcгaз" ce paзплaщa пpeдcpoчнo за "Бaлкански поток"

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 144

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 144

В САЩ ваксинират държавните служители

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 144

Приземяване

автор:Ралица Николова

visibility 116

/ брой: 144

Зараза от незнание или от нежелание?

автор:Аида Паникян

visibility 149

/ брой: 144

Минаха години...

автор:Лозан Такев

visibility 126

/ брой: 144

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ