22 Септември 2021сряда23:25 ч.

ново:

България празнува 113 години Независимост България празнува 113 години Независимост

Икономическата свобода у нас е в застой

Съдебната ни система отново с най-ниска оценка в класацията на фондация "Фрейзър"

/ брой: 177

автор:Дума

visibility 494

Икономическата свобода в България, определяща възможността хората и бизнесът да управляват и развиват свободно дейността и собствеността си, в последните 10-15 години е в застой. Това се посочва в анализа към тазгодишното издание на индекса на Канадския институт "Фрейзър" и разпространен за България от Института за пазарна икономика. Оттам уточняват, че са използвани данните към 2019 г. Според публикуваната класация България се нарежда на 36 място от 165 държави и територии. Проучването оценява множество показатели в различни области - от данъци и търговия до разходите на правителството и ефикасната работа на съда, която се оказва от ключова важност за работата на фирмите. Както и в предишни години, България печели много точки заради плоския данък и валутния борд. Най-трагично е представянето й в сферата "правна система и защита на правата на собственост". Има осезаемо влошаване в групата показатели, измерващи намесата на правителството. Това изобщо не е изненада, като значителните разходи, които преразпределяше управлението на Бойко Борисов и добилата чудовищни размери практика парите на данъкоплатците, вкл. и бюджетните излишъци да се харчат непрозрачно чрез държавни предприятия "касички" като "Автомагистрали".

 На подобни позиции в изкледването са Колумбия, Малта, ЮАР, Украйна, Малайзия, отбелязват анализаторите от ИПИ. При максимален възможен бал от 10 точки България е събрала 7,76 т. Това подобрение в сравнение с миналата година е толкова микроскопично, че цели четири други страни са ни задминали. 

В тазгодишното издание за пореден път начело са Хонконг и Сингапур, следвани от Нова Зеландия, Швейцария, Грузия, САЩ, Ирландия, Литва, Австралия и Дания. На дъното са Венецуела, Судан и Либия. Много зле се класира България по критерия "Правна система и право на собственост", като вече три десетилетия в тази област липсва съществено подобрение. Особено ниски са оценките за безпристрастността на съдилищата, доверието в полицията и защитата на правото на собственост  - всички те са под 5 точки. Това ни поставя в една група с държави като Бутан, Ямайка, Монголия, Малайзия.

По стабилност на националната валута  България е отличник - това се дължи изцяло на паричния съвет (валутния борд). Скачен за еврото, левът е сиурна валута. Държави на подобни позиции в изследването са Канада и Великобритания, отбелязват от ИПИ. България получава сравнително виска оценка по свобода на международната търговия (8,38 т.). Това е обяснимо - всички страни от ЕС се представят много добре по показателите за мита, квоти и други регулаторни ограничения. Тук сме в една група с Белгия, Чехия, Великобритания, Словакия, Испания. За вътрешната бюрокрация оценката на България е ниска, защото проблемите със сложните процедури, многобройните разрешителни и безкрайните съгласувания така и не се решават. Силно негативно въздействие върху оценката за регулациите на пазара на труда оказват високите изисквания за наемане и освобождаване на работници, нивото на административно определената минимална заплата и контролът върху работното време, се твърди в изследването.

Коментар - в статията на Евгени Гаврилов "Логичен застой". 

 


 

 

 

Независимостта се гради с усилията на посветени държавници

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 182

Обезличаването на партийните идеологии може да е опасно

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 182

Бизнесът иска 840 млн. лв. компенсация за скъпия ток

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 182

Борисов поискал оставката на шефа на Столичния общински съвет

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 182

Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 182

Цигарите и алкохолът - с нови бандероли от януари

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 182

Правителството изтегли още 300 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 182

Ще мислят как да подпомогнат авиопревозвачите

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 182

Словакия осъди прокурор, разследващ корупцията

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 182

Европейците не желаят Студена война срещу Китай и Русия

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 182

Радев призова за реформа на ООН

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 182

Виена затяга мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 182

Момчето си отива

автор:Деси Велева

visibility 28

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ