19 Септември 2021неделя12:02 ч.

Логичен застой

/ брой: 177

автор:Евгени Гаврилов

visibility 302

От 1990 до 2005 г. икономическата свобода в България расте сравнително бързо, включително и заради изключително ниската база, но през последните 10-15 години като цяло е в застой, става ясно от изследване на Института за пазарна икономика и канадския институт "Фрейзър". Според теорията икономическата свобода е основното право на всеки човек да контролира своя труд и собственост. В икономически свободното общество хората могат да работят, да произвеждат, потребяват и инвестират по какъвто начин пожелаят. Важно условие е, че тази свобода се защитава и не се ограничава от държавата. В икономически свободните общества правителствата осигуряват свободно движение на работната сила и капитала. Основните принципи на икономическата свобода са личният избор, доброволната размяна, свободата да развиваш бизнес и да се конкурираш с останалите. Това са факторите, които отличават богатите и проспериращи страни от бедните и с авторитарно управление. 

Страните с висока икономическа свобода имат по-високи доходи на глава от населението, по-висока продължителност на живота и по-ниски нива на бедност. Икономическите свободи са групирани в четири основни категории: върховенство на закона и отсъствие на корупция; ограничена намеса на държавата в публичните разходи; ефективност на регулаторната система, която най-тясно е свързана с бюрократичното бреме върху бизнеса, и свобода на пазарите.

Вижда се, че замръзването на икономическата свобода у нас е съвсем логично. Не е странно, че то съвпада с управлението на ГЕРБ. При него не можеше да се говори за върховенство на закона и отсъствие на корупция. С христоматийните примери в това отношение може да се издаде учебник. Публичните разходи се правеха през прозореца на джипката и досега служебното правителство се опитва да въведе някакъв ред. През последните десетина години бяха пропилени и 3 милиарда лева за електронно правителство, което така и не заработи. Затова административната тежест при правенето на бизнес у нас остава голяма. Що се отнася до пазарите, там няма свобода, има слободия.

 

 

 

Петков и Василев: Няма да вдигаме данъци, ще ги събираме

автор:Дума

visibility 50

Валежи в неделя

автор:Дума

visibility 129

Стефан Янев се срещна с пътните строители

автор:Дума

visibility 317

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 666

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 179

Отново сме страна от „жълта зона” за Румъния

автор:Дума

visibility 113

Само момчета ще учат в гимназиите в Афганистан

автор:Дума

visibility 236

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 579

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 495

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 1378

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 610

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 933

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 677

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ