20 Октомври 2019неделя19:44 ч.

Книги

Храбри мъже, дали живота си за родината

Христо Буковски припомня за магични ритуали и практики, които съпътстват подвизите на български бойци

/ брой: 185

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 162

Как чужденците, които изучават бойните победи на българите в началото на XX век, биха могли да проумеят силата на някаква нестинарска гайда на фронт през Първата световна война и да разберат защо куршумите заобикалят нашите бойци? Може ли митичната мощ в древни Аресови магични ритуали да надвие наложени забрави през хилядолетията и отново да "проработи" за потомците на героичните ни посветени предци? Отговорите на тези и подобни въпроси търси Христо Буковски в новата си книга "Воинската харизма на българите" (ИК "Сиела"). Тя е посветена на историите на български бойци, пълководци, летци и революционери, на храбри мъже, дали живота си за България.

Във "Воинската харизма на българите" (с подзаглавие "Потайната мощ на Аресовите мистерии") Буковски разказва за свръхчовешки изпитания, за невероятни подвизи на духа, за страшни сражения и героични победи. Авторът е събрал десетки примери за начина, по който уж забравени древни магични ритуали и практики продължават да съпътстват подвизите на българските воини на бойното поле и да помагат на смели мъже в критични моменти - сякаш тези древни вярвания са останали закодирани в нашето ДНК, за да ни преведат през трудностите. Буковски започва с победата на цар Калоян над латините край Одрин и продължава с обяснение на древния тракийски култ към бог Арес и свързаната с него мъжка воинска етика, запазила се през вековете, дълго след като самият култ е бил забравен. Книгата дава примери от войните на Крум, от Руско-турската война, от подвизите на Чардафон Велики, от борбите за свободата на Македония, както и от постиженията на българските воини в Балканските войни и Първата световна.

Христо Буковски e журналист и известен с влеченията си към мистериите автор на книги. Сред тях са "Опасният архив на богомилите", "Скритият поход на българските кръстоносци", "Разчетени послания. Символи и реликви от българските земи", "Похитеното съкровище на богомилите", "Страховитото прераждане на богомилите", "Отключените пътища на богомилите", биографичният роман "Хванеш ли самовила", излязлата миналото лято "В захвата на прикритата цивилизация" и др.

ЕК иска да върнем 11 милиона лева за обхода на Габрово

автор:Дума

visibility 1885

Масови жалби от лошо качество на водата

автор:Дума

visibility 603

/ брой: 200

Може да загубим пари за магистрала "Струма"

автор:Дума

visibility 445

/ брой: 200

Ивелин Николов: Габрово има шанс да поеме по нов път

автор:Ина Михайлова

visibility 2493

/ брой: 200

Датата

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 200

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ