23 Февруари 2020неделя20:12 ч.

Здраве

Хирургия облекчава базедовата болест

Новият мини инвазивен метод връща пациентите до месец към обичайния си живот

/ брой: 16

автор:Аида Паникян

visibility 540

Иновативен метод за облекчаване симптомите на базедовата болест прилагат успешно от края на миналата година в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ "Св. Иван Рилски". За този период в нея са оперирани над 15 души, като резултатите са обнадеждаващи. До месец след интервенцията пациентите възвръщат нормалния си начин на живот, като досега не са регистрирани усложнения.

Интервенцията, която продължава около 45 до 50 минути, е срединна орбитална декомпресия и се извършва ендоскопски - минимално инвазивно, като достъпът е през носната кухина. Няколко часа след операцията пациентът е на крака, а на следващия ден вече може да бъде изписан. 

Методът не е нов за света, но не се прилагаше у нас, докато не се осъществи проект, ръководен от проф. дмн Марин Маринов, за изграждане  на енодскопска зала през 2015 г. "Извършването на операцията през носната кухина е много по-нетравматично за пациента. Старите техники за декомпресия включваха кожен разрез по хода на веждата, през лицето, по "рамката на очилата", но това е козметична деформация, която е много стряскаща, особено за дамите", обяснява д-р Асен Хаджиянев дм., началник на Референтния център за лечение на хипофизни аденоми към Клиниката по неврохирургия. Заедно със своя колега, неврохирурга д-р Деян Попов дм., те за първи път в България започват да прилагат иновативния метод. "Важно е да уточним, че оперативната интервенция за намаляване на орибиталното налягане е само част от комплексното лечение на болестта", обяснява д-р Хаджиянев. 

Базедовата болест е автоимунно заболяване на щитовидната жлеза, вследствие на прекалено усилената й дейност. Когато са много завишени тиреоидните хормони, се наблюдава прекомерна изпъкналост на очите, което предизвиква напрежение, болка, двойно виждане и дори намаляване на зрението. Особено неприятна е невъзможността да се затворят клепачите по време на сън, което се дължи на увеличения обем на очния булб и промяната в налягането на очницата (кухина в лицевия череп, където се намират очната ябълка, очедвигателните мускули и зрителният нерв). Освен козметичен (възприятията за тези хора са, че са "с очи изхвръкнали от орбитите" и "поглед на "безумец"), проблемът е и медицински, тъй като е свързан със силно напрежение в очите, проблеми със съня, умора, невъзможност да се затворят клепачите. 

Мария е на 31 г. и от няколко години е в лапите на  с базедовата болест. Лекувана е от ендокринолози, като е постигнато нормализиране на хормоните, но последиците от тиреоид асоциираната офталмопатия се превръщат освен в медицински и в социален проблем за нея. Очите й изпъкват, уголемяват се, като в един момент те дори са с различен размер. Преди операцията Мария страдала от болка, хронично безсъние и дискомфорт, вследствие на повишеното налягане, което е възпрепятствало затварянето на клепачите. 

Адвокатите: Настъпва диктатура

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 37

Испания разследва Борисов за пране на пари

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 37

Корнелия Нинова: Правителството произвежда само кризи

автор:Дума

visibility 27

/ брой: 37

БСП свиква конгрес на 9 и 10 май

автор:Павлета Давидова

visibility 43

/ брой: 37

"Лафка" официално обяви фалит

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 37

Румен Гечев: Властта манипулира статистиката за растежа

автор:Дума

visibility 40

/ брой: 37

България губи 110 млн. долара от спрения транзит на газ

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 37

Сандърс спечели трета победа в първичните избори

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 37

Тюрингия преодолява политическата криза

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 37

Ердоган: Ще се подчиним на глобалните сценарии

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 37

САЩ затягат правилата за "зелените карти"

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 37

Как стигнахме до Луковмарш

visibility 57

/ брой: 37

Фалшификация №1 за Втората световна война

автор:Христо Георгиев

visibility 58

/ брой: 37

Хаджииванчовците бранят Апостола

автор:Велислава Дърева

visibility 66

/ брой: 37

Гнила надежда

автор:Георги Георгиев

visibility 45

/ брой: 37

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ