30 Октомври 2020петък06:27 ч.

Хенрик Понтопидан за първи път на български

Датската класика "Пер" е дълбоко трагична книга за надеждите на младостта и горчивите разочарования

/ брой: 7

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 962

След "Къщата на духовете" на Исабел Алиенде носителят на "Оскар" и "Златна палма" Биле Аугуст отново режисира велик роман - "Щастливеца Пер" на датския писател Хенрик Понтопидан, отличен с Нобеловата награда за литература. Само месец след излизането й на екран, новата лента е номинирана за датския избор за "Оскар" в категорията за най-добър чуждестранен филм през 2019 г. Любопитно е, че сценарият е дело на сина на режисьора - Андерс Аугуст, който има вече огромен опит.

Романът "Щастливеца Пер" е задължително четиво за всеки ценител на европейската литературна класика, но поради огромния му обем (над 800 страници) досега никой български издател не се бе решавал да го издаде. Предизвикателството сега поема изд. "Персей", което включва книгата в поредицата си "Световна класика", отличена със "Златен лъв" на АБК за издателски проект с най-голяма обществена значимост. Изданието е придружено с предговор на проф. Симеон Хаджикосев.

Романът "Щастливеца Пер" (превод Ростислав Петров) е многопланово епическо платно - обемно, но изключително четивно и за съвременния читател. Това е и дълбоко трагична книга за надеждите на младостта и горчивите разочарования - в този контекст тя има и определен автобиографичен характер. В центъра на повествованието е образът на амбициозния младеж Петер Андреас Сидениус, който произхожда от пасторско семейство. От детските си години Петер е бунтарят, който не се съобразява със строгите морални и религиозни повели на баща си и иска да поеме по път, различен от този на семейството му. Заминавайки за Копенхаген, където посещава лекции в Политехническия институт, той скъсва почти всички връзки с родителите си, братята и сестрите си, като дори сменя името си - вече се казва само Пер. Той е завладян от желанието да се превърне в национален герой посредством новаторските си идеи, свързани с техническия прогрес на страната - мечтае да изгради система от канали и по този начин да използва могъществото на природните стихии в полза на местното население и икономиката на Дания.

Но смелите му идеи се нуждаят от финансови средства и от влиятелни покровители, тъй като той самият е никому неизвестен провинциалист без диплома. Затова Пер навлиза в по-висшите и богати слоеве на обществото, запознава се с личности с различен произход и социално положение, които биха могли да са му от полза в професионалните му стремежи. 

Така пътят му се пресича с богатото еврейско семейство Селомон, което финансира начинанията му, а той се сгодява с най-голямата им дъщеря. Но наред с благородните си пориви, интелект, талант и харизма, Пер е много непостоянен, арогантен и свободолюбив. Тежкият му характер и необяснимите промени в настроението му го вкарват в напрегнати ситуации, влошават отношенията му с хората, които му помагат, и дори с годеницата му. В крайна сметка Пер се оказва най-големия си враг.

Медиците отново с призив: Да се запазим здрави!

автор:Дума

visibility 99

Само хора на Гешев в европрокуратурата

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 207

За нов обществен договор зоват експерти

автор:Павлета Давидова

visibility 127

/ брой: 207

Съветите на левицата продължават секторните анализи

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 207

За 2 г. не е ремонтиран нито един опасен язовир

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 207

Властта няма да облекчи наредбата за касовите апарати

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 207

Изтеглят спорните промени за отрови и капани в ловния закон

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 207

Всеки десети кубик дърва бил добит престъпно

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 207

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ