25 Март 2019понеделник17:49 ч.

Хенрик Понтопидан за първи път на български

Датската класика "Пер" е дълбоко трагична книга за надеждите на младостта и горчивите разочарования

/ брой: 7

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 437

След "Къщата на духовете" на Исабел Алиенде носителят на "Оскар" и "Златна палма" Биле Аугуст отново режисира велик роман - "Щастливеца Пер" на датския писател Хенрик Понтопидан, отличен с Нобеловата награда за литература. Само месец след излизането й на екран, новата лента е номинирана за датския избор за "Оскар" в категорията за най-добър чуждестранен филм през 2019 г. Любопитно е, че сценарият е дело на сина на режисьора - Андерс Аугуст, който има вече огромен опит.

Романът "Щастливеца Пер" е задължително четиво за всеки ценител на европейската литературна класика, но поради огромния му обем (над 800 страници) досега никой български издател не се бе решавал да го издаде. Предизвикателството сега поема изд. "Персей", което включва книгата в поредицата си "Световна класика", отличена със "Златен лъв" на АБК за издателски проект с най-голяма обществена значимост. Изданието е придружено с предговор на проф. Симеон Хаджикосев.

Романът "Щастливеца Пер" (превод Ростислав Петров) е многопланово епическо платно - обемно, но изключително четивно и за съвременния читател. Това е и дълбоко трагична книга за надеждите на младостта и горчивите разочарования - в този контекст тя има и определен автобиографичен характер. В центъра на повествованието е образът на амбициозния младеж Петер Андреас Сидениус, който произхожда от пасторско семейство. От детските си години Петер е бунтарят, който не се съобразява със строгите морални и религиозни повели на баща си и иска да поеме по път, различен от този на семейството му. Заминавайки за Копенхаген, където посещава лекции в Политехническия институт, той скъсва почти всички връзки с родителите си, братята и сестрите си, като дори сменя името си - вече се казва само Пер. Той е завладян от желанието да се превърне в национален герой посредством новаторските си идеи, свързани с техническия прогрес на страната - мечтае да изгради система от канали и по този начин да използва могъществото на природните стихии в полза на местното население и икономиката на Дания.

Но смелите му идеи се нуждаят от финансови средства и от влиятелни покровители, тъй като той самият е никому неизвестен провинциалист без диплома. Затова Пер навлиза в по-висшите и богати слоеве на обществото, запознава се с личности с различен произход и социално положение, които биха могли да са му от полза в професионалните му стремежи. 

Така пътят му се пресича с богатото еврейско семейство Селомон, което финансира начинанията му, а той се сгодява с най-голямата им дъщеря. Но наред с благородните си пориви, интелект, талант и харизма, Пер е много непостоянен, арогантен и свободолюбив. Тежкият му характер и необяснимите промени в настроението му го вкарват в напрегнати ситуации, влошават отношенията му с хората, които му помагат, и дори с годеницата му. В крайна сметка Пер се оказва най-големия си враг.

"Еврохолд" е третият кандидат за активите на ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 221

Съдбата на пакета "Мобилност" се решава днес

автор:Дума

visibility 180

С 427 млн. евро намаляват чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 57

Два руски самолета с техника и военни кацнаха в Каракас

автор:Дума

visibility 163

Кампанията на Тръмп не е имала връзки с Русия

автор:Дума

visibility 741

Почина Рафи Ейтан

автор:Дума

visibility 391

Посегателство върху вечната корона на върха

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 57

Отпочва надпреварата за вузовете

автор:Велиана Христова

visibility 260

/ брой: 57

Всички сме за Одрин и Мармарис!

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 57