10 Декември 2019вторник07:49 ч.

Гръм и трясък в чест на сватбеното тържество

На земята живеят стотици народи и всеки от тях има свои традиции за големия празник, някои твърде причудливи

/ брой: 279

visibility 640

Пламък Занев


Като сътворил Ева от реброто на Адам и определил тя да му бъде спътница в живота, Създателят решил това да не става тихомълком, а с гръм и трясък - със сватбено тържество! Макар и непоканени, нека посетим няколко сватби по различните кътчета на нашата планета и да се повеселим заедно с младоженците. При моите пътешествия с велосипед в различни страни и по близки и далечни краища на света имах възможност да присъствам на такива празници и да се радвам с близките на младоженците като скъп гост. А там, дето не присъствах, ми разказаха.

 
На земята живеят стотици народи и всеки от тях има свои традиции при провеждане на сватбите. Затова сватбените обичаи са много различни, но са свързани и с общи моменти - например обсипването на младоженците с листа от рози, зърна от ориз или дребни монети. Това е езическо поверие с цел булката и младоженецът да бъдат запазени от зли духове. В същия смисъл е и внасянето на булката в дома на ръце от младоженеца. То се тълкува по следния начин: щом невястата не ходи по земята, значи тя не съществува и така е защитена от всякакви уроки и магии. И още един международен обичай - да се трошат в пода съдове и на колкото повече парчета те се разчупят, толкова по-щастливи ще бъдат младоженците.
Оказва се, че и самата сватбена торта не е приумица на днешното време, а носи древноримски корен, когато в присъствие на свидетели младоженците си разменяли сладкиши от солено тесто и това показвало, че те вече стават съпруг и съпруга. В наше време посрещат младоженците с погача със сол, а тортата остава за по-късен час.

Младоженци - Саудитска Арабия


Има традиции, които ни карат да се смеем, а и други, от които изпадаме в недоумение. В Аржентина например няма свидетели на младоженеца и булката, приятелки на невястата или пък шафери и шаферки. Тази роля се изпълнява от бащата на невястата и майката на жениха. Пръстените се разменят по време на сгледата и тогава младите обявяват пред всички своите намерения. Сватбената трапеза е предимно от националното ястие - "емпанада", което представлява нещо като пирожки от многолистно тесто с най-различен пълнеж. Но лакомниците няма да пропуснат да си хапнат освен емпанада и от печените на жар големи късове месо. През цялото това време музиката непрекъснато свири, всички играят, а младоженците не пропускат да минат многократно с шапка, за да съберат колкото се може повече пари, защото разноските по сватбата са основно грижа на младите.
В някои райони на Бразилия съществува интересен обичай под името "Bumba-Meu-Boi", съгласно който младоженецът е длъжен да обязди буйно и до този момент необяздвано магаре, за да докаже своята сила и смелост като мъж. След като обязди магарето, той вече смело може да се ожени за дъщерята... на неговия собственик.  
Независимо в коя страна на Латинска Америка е тържеството, на празничната трапеза винаги присъства "кукла" - символ на богатството и изобилието.
Съгласно мексиканската традиция женихът подарява на своята невеста тринадесет златни монети, предварително осветени в черквата, като знак, че той ще се грижи за своята бъдеща жена. При произнасяне на клетвата за вярност на вратовете им поставят венчета от бели лентички, като символ на единството. На излизане от черквата ги обсипват с червени мъниста и колкото повече са те, толкова повече ще са щастливите дни пред тях. 
Преди да изиграят младите своя първи сватбен танц, всички гости се нареждат около тях в кръг с формата на сърце, като символ за щастие.
Традиция в Индия, която и до ден днешен се спазва, е младите да се избират, но не от самите тях, а от техните родители или по-възрастни роднини. Нормално е преди сватбата женихът и невястата да не са се виждали.
Астрологът е още един задължителен участник в индийското сватосване. Той прави хороскопи на жениха и невястата и изяснява кога ще са най-удобните и благоприятни съчетания на звездите за брачната церемония.
Сватбата протича по следния сценарий: първо трябва да бъде омилоствен бог Ганеша - покровител на добрите начинания. Индийците смятат, че Ганеша "присъства" винаги там, където има тържество с участието на много хора. Младите поднасят на Ганеша ориз, захар, кокосови орехи и обливат статуята му с вода, след което отиват в различни стаи, за да отдъхнат пред толкова важната в живота им крачка.
На следващия ден невястата пробва сватбеното облекло, което тежи между 5 и 15 килограма. След като всичко с тоалета е наред, се пристъпва към обряда "мехдни": на ръцете и краката на невястата се рисуват сложни орнаменти, но оцветяването не свършва дотук. Сега идва ред на дланите - те се поръсват с ярко жълт прах и се притискат плътно към булчинския воал. Остават два ярко жълти отпечатъка на разперените длани. Женихът сравнява тези отпечатъци с ръцете на невястата, за да се увери в това, че в последния момент не са подменили годеницата му с друга. Интересното е, че този обичай съществува хилядолетия преди полицаите да се сетят да снемат пръстови отпечатъци.
Женихът пристига в къщата на своята невяста, придружен от голяма свита. В този момент нейните приятелки я мажат с благоуханни масла, пръскат я с парфюми, пеейки и шепнейки в ушите й ободрителни думи. Дотогава обикновено женихът не е виждал своята бъдеща съпруга и сега вече майка му го въвежда в женската половина на къщата, където го очаква неговата избраница, но той пак не може да я види. Тя цялата е обвита с черен воал. Тук той може единствено да сравни дланите й с отпечатъците им на воала.
Поставят пред тях огромен сребърен съд, пълен догоре с вода, на чието дъно се намират сватбените халки. Повърхността на водата е плътно покрита с лотосови листа, така че халките да не се виждат. Младоженците трябва да бръкнат с ръце във водата и да извадят халките. Сега те за първи път се докосват. От момента, в който халките са намерени, те стават вече мъж и жена, а сватбеното тържество продължава осем дни и чак след това започва семейният живот.
На север, оттатък Хималаите, в Поднебесната империя Китай, сватбите стават по подобен начин. За предварително запознанство и любов изобщо не само не се говори, но и да се мисли е светотатство.  Семейството на жениха изпраща сватовници с подаръци при невястата и ако те са благосклонни за подобен съюз, по сватовете връщат написани имената, кога и къде е родена невястата, за могат астролозите да направят хороскопа й. Непосредствено преди сватбата нейните приятелки дълго я къпят в цитросова баня, за да я очистят от дяволски помисли. На сватбата младоженците са обути с червени обувки и пият вино и медовина от чаши, свързани с червена панделка. Червеният цвят в Китай се приема за символ на любов и радост.
В страната на изгряващото слънце отново сватовете шетат между семействата на булката и младоженеца и уреждат първата среща на бъдещите сватове, където и младите могат да се запознаят. Уговарят се и какви подаръци ще се разменят, а те са доста непривични за нас: сушени водорасли, сушени стъбла от коноп, за да е здрав брачният съюз, бъчвички за вино и други подобни.
На сватбеното тържество присъстват от 20 до 200 човека и е прието всеки от гостите във вид на подарък да дава чек от 200-300 долара. По време на сватбената церемония, когато младите дават клетва за вярност, изпиват по три глътки от три различни чаши с оризова ракия - саке, като започват от най-малката и завършват с най-голямата.

 

Жълт код за мъгла за 13 области на 10 декември

автор:Дума

visibility 67

12% от младите признават, че са продали гласа си

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 237

1/5 от икономиката е в сивия сектор, смята синдикат

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 237

БАБХ пропуснала 7 предупреждения за салмонела

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 237

Еврокомисар иска разхлабване на правилата за бюджетния дефицит

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 237

В МФ и НАП денонощно мислели мерки срещу сивите обороти

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 237

Четвърти сме в Европа по разходи за храна

автор:Дума

visibility 141

Нормандската четворка се събра в Париж

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 237

Вулкан изригна в Нова Зеландия

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 237

Турция върна на Франция джихадисти

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 237

Кратки новини

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 237

Ампутацията на "Под игото"

автор:Велислава Дърева

visibility 98

/ брой: 237

Срам е да облагаме книгите с най-високия ДДС в Европа

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 237

Датата

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 237

Чудото Стоянка Мутафова

автор:Надежда Ушева

visibility 279

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ