30 Октомври 2020петък13:20 ч.

Готвят санкции за некоректни фермери и арендатори

Имало системни нарушения на договорите, най-често не си плащали задълженията

/ брой: 197

автор:Дума

visibility 1022

Фермери, които не са платили вноските си навреме, да нямат право да ползват земята. Това предлагат от Министерството на земеделието с промени в Закона за подпомагане на земеделските производители поради установени системни нарушения на клаузите в договорите за наем или аренда на земеделски земи от държавния поземлен фонд.

За настоящата стопанска година държавата отдава близо 1,2 милиона дка от собствените си земи под наем или аренда на фермерите. Някои от тях обаче системно нарушават договорите и отказват да спазват правилата, съобщи пред БНР Кирил Стоянов от дирекцията за поземлени отношения и комасация в Министерството на земеделието.

Договори за ползване на земи от държавния поземлен фонд са сключили близо 4500 земеделци. "От тях некоректни са около 1 до 5%. Това са по-често арендаторите на ниви", поясни Стоянов. Той допълни, че няма риск такива земи да останат неизползваеми, когато влязат в сила тези промени в закона, особено ако са на атрактивно място, тъй като има голяма конкуренция.

"Най-честите нарушения са свързани с това, че арендаторите не си плащат задълженията, не толкова навреме, колкото въобще не се издължават, сменят дружествата, които наемат земята, и затова е нужен този дисциплиниращ ефект върху тези недобросъвестни практики", обясни Стоянов. "Затова, ако някой не си плати съответната аренда за годината, в момента, в който кандидатства за подпомагане, правните му основания по съответния договор, за съответните имоти, за които не си е платил, няма да могат да се виждат и той няма да може да получава субсидии за тях", допълни той.

И Великобритания обмисля пълна карантина

автор:Дума

visibility 76

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ