03 Юни 2020сряда13:43 ч.

Няколко думи

Голямата поръчка

/ брой: 18

автор:Ина Михайлова

visibility 3413

Иван Гешев попита Конституционния съд може ли да отстрани президента за "държавна измяна" и да образува досъдебно производство срещу него въпреки имунитета му. КС скорострелно образува дело, за да разтълкува основния закон. Действието изглежда формално. Предвид обстоятелствата обаче, питането на главния прокурор едва ли е случайно. И не става въпрос дали Румен Радев харесва Иван Гешев и сърди ли се Иван Гешев на Румен Радев.

В края на втората година от мандата си държавният глава показа, че няма да спести на властта нито едно прегрешение. Това определено не се нрави на Бойко Борисов и компания. Пролича си, че управляващите бягат от срещи с Радев и дори се дразнят, че президентът напипва горещите точки и ги хваща по "бели гащи".

Инициативата на държавния глава за обществен дебат за промени в Конституцията май отвори Кутията на Пандора. Така дойде времето и за Голямата поръчка към Гешев. Не, това не са Миню Стайков, Ветко Арабаджиев или Васил Божков. Те са друга "бира".

Главоболието на Борисов се нарича Румен Радев. Президентът се опълчва на своеволията Му и не се свени да поставя на мястото й самозабравилата се пасмина. Мутренската логика изисква да бъде подобаващо респектиран.

Дребнотемие е да мислим, че Гешев пита КС за Радев, защото му има зъб за оня неподписан първи указ за назначаването му за главен прокурор. Гешев беше сигурен, че ще седне на трона. Може да е само раздразнен, че не стана, както го бяха планирали.

Сега наясно ли сте защо изборът на Иван Гешев за главен прокурор беше всичко за Тях. Защо кандидатурата му беше единствена. Защо изкараха клиентите на прокуратурата да му се радват по улиците.

Гешев вече е всичко. Спокойно утре може да сложи златния ланец и да вършее из държавата. От встъпването си в длъжност няма почивен ден. Но все пак. Той не беше сложен на поста, за да лови джебчии и да респектира сутеньори. Инсталирането му беше с една цел - тотално мачкане на всеки, който не е с тази власт, и овладяване на онова, което все още може да се нарече държава и не е канселирано от Падишаха и везирите му.

Голямата поръчка сега е президентът.

Той не върви по схемата. Той не влиза в никакви схеми. А в последните дни настойчиво и публично пита: Конституцията надлежна бариера ли е срещу авторитарния произвол? Гарантира ли с достатъчна надеждност правата на личността, защитата на собствеността и независимостта на съдебната система? Как да има контрол върху главния прокурор?

Това Им идва в повече. Застрашава техните устои, схеми и благосъстояние. На Началника много му се събра. Натискат го отвън, опозицията му организира вот на недоверие, всеки ден някой му протестира под прозорците, бизнесът не го слуша - ламти за повече, а не му дава това, което Той иска. Скандали гърмят, властта му е пробита, "златните пръсти" са на изчерпване, а оръженосците не стават и за чеп за зеле. Тясно скроени са - въртят далавери и трупат комисиони. А Той е по мащаба.

Дали в главата на Падишаха и везирието му не се е родил поредният спасителен план? А и Гешев трябва да осребри коронацията си. Звучи подобаващо: да се удари президентът, да се извлекат дивиденти пред чужди и свои, да се задържи властта. Сега следва да прочетем в съответните "медии" кои са действията и думите на държавния глава, които ще бъде нужно да се разследват. И да се завъртят пак едни... Докато се стабилизира властта. Или докато Той хвърли кърпата и нагласи новите патерици.

Практиката на самоизваждане и самонастаняване във властта не може да продължи до безкрайност. А позорният опит за страхуване на президента е груб политически натиск, който няма да напълни язовир "Студена".

Байдън изпревари Тръмп с 10%

автор:Дума

visibility 152

Италия отново приема туристи

автор:Дума

visibility 105

Военни обградиха Вашингтон

автор:Дума

visibility 178

Паметници под прицел

автор:Деси Велева

visibility 373

/ брой: 103

Бъдещето е в лявата идеология

автор:

visibility 387

/ брой: 103

Дойде време преломно

автор:Петра Ташева

visibility 285

/ брой: 103

Кой тук e терористът?

автор:Иван Аладжов

visibility 245

/ брой: 103

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ