24 Януари 2019четвъртък09:26 ч.

БГНЕС

Годината на стабилната нестабилност

Изпращаме 2018 г. без големи катаклизми, но и без много добри новини

/ брой: 244

автор:Дума

visibility 562

И през 2018-а светът бе шарен. Годината започна с Олимпиадата в Южна Корея, по време на която за пръв път лидерите на Севера и Юга седнаха един до друг. Политиката в голяма степен засенчи спорта, като темата за КНДР продължи и през годината със срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун в Сингапур. 

Разбира се, самият Доналд Тръмп също присъстваше почти ежедневно в новинарските емисии по различни поводи. Освен с Ким Чен Ун, Тръмп се срещна и с руския президент Владимир Путин в Хелзинки, но въпреки високите очаквания срещата не се запомни с нищо съществено. А междувременно Тръмп разпали търговски войни с Китай и Европа. 

Путин от своя страна спечели нов мандат на изборите през пролетта, но радостта му бе помрачена от странната афера със семейство Скрипал във Великобритания. Строителството на "Северен поток-2" и "Турски поток" продължи по план, но и двата проекта трябва да се изправят пред сериозни геополитически препятствия преди завършването си. 

2018 г. ще се запомни и като началото на края на ерата на германския канцлер Ангела Меркел в европейската политика. След почти две десетилетия начело на партията си тя реши да не се кандидатира за нов мандат, а това автоматично означава, че настоящият, четвърти поред, кабинет "Меркел" ще е и последният. 

Друг европейски лидер, който се надяваше да постигне поне част от успеха на Меркел, изглежда, ще трябва да се откаже от стремежите си. Става дума за френския президент Еманюел Макрон, чиито действия предизвикаха стотици хиляди разгневени французи да излязат по улиците.

Годината не донесе развръзка и по въпроса за "Брекзит". Макар сделка да бе постигната в последния момент, тя вероятно няма да бъде одобрена от британския парламент, а хаосът и неяснотата ще продължат и в новата година. 

На Балканите както обикновено вреше и кипеше. През лятото Гърция и Македония най-накрая се договориха за името на последната. Още една непримирима двойка присъстваше редовно в новините през последните 12 месеца - Сърбия и Косово. Макар и там да се очаква подобно на гръцко-македонското споразумение да урегулира нещата, за момента това е само пожелание поради непрекъснатите кавги и провокации между Белград и Прищина. 

На този фон човечеството направи важна крачка към овладяване на Космоса, когато апаратът на НАСА "ИнСайт" направи успешно кацане на Марс. В научните среди започна пък сериозен етичен дебат за допустимото вмешателство на човека в природата, след като китайски лекар обяви, че е създал първите в историята генномодифицирани бебета. 

Самата природа не пропусна да напомни за себе си. Над 2000 души загинаха в Индонезия след поредни тежки земетресения, а стотици станаха жертва на изригването на вулкана Фуего в Гватемала. Огромни пожари бушуваха в Калифорния и Гърция.

Изпращаме година, изпълнена с напрежение, но без значими трусове на световната политическа сцена. Несигурността витае из въздуха и доказателство за това са социалните вълнения в редица държави. Вероятно тази стабилно нестабилна ситуация ще се запази и догодина. 

БАБХ не казва има ли умрели от чума животни в Болярово

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 16

ГЕРБ пуснаха предизборната машина

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 16

Очакват износ за над 57 млрд. лв. тази година

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 16

Кога ще си научим уроците?

автор:Зорница Илиева

visibility 239

/ брой: 16

Конгресът спря Тръмп да напусне НАТО

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 16

Фронтекс: Не отнемаме суверенитета на държавите в ЕС

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 16

Русия е за мирен договор с Япония

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 16

Лихвоточките - 30 години по-късно

автор:Евгени Гаврилов

visibility 210

/ брой: 16

Преход без изход

visibility 90

/ брой: 16