22 Септември 2021сряда23:28 ч.

ново:

България празнува 113 години Независимост България празнува 113 години Независимост

Европрокуратурата нищи дела за 4,5 млрд. евро

Агенция на САЩ ще бори корупцията и руското влияние в Източна Европа

/ брой: 177

автор:Дума

visibility 1

Европейската прокуратура разследва 300 случая на финансови нарушения на обща стойност 4,5 млрд евро, съобщава британският вестник "Файненшъл таймс", позовавайки се на неин говорител. Той уточни, че първото обвинение може да бъде представено до края на годината. Това означава, че първите дела, образувани от органа, може да бъдат разгледани в националните съдилища следващата година. Според говорителя, някои от делата са били образувани по-рано и после са прехвърлени към националните власти на страните от ЕС. Друга част от делата са инициирани от Европейската прокуратура независимо, добави агенция "Фокус".

Според вестника един от случаите се отнася за трансгранична измама с ДДС за 14 млн евро. Като част от разследването полицията е претърсила помещенията на предприятия в България, Унгария, Германия, Нидерландия и Словакия. В същото време заподозрени от Унгария, които заедно с Дания, Ирландия, Полша и Швеция не участват в разследването за Европейската прокуратура, може да бъдат изправени пред съд в друга държава поради трансграничния характер случай. Европейската прокуратура започна своята работа на 1 юни 2021 година.

Междувременно САЩ разработват програма за Европа в "подкрепа на демокрацията" с фокус срещу руското влияние. Документът се подготвя в Агенцията на САЩ за международно развитие (USAID), с него се е запознала телевизия RT. Проектът има за цел да подпомогне страните от Централна и Източна Европа, а именно България, Унгария, Чехия, Полша, Словакия, Румъния, Словения и Хърватия. Предполага се, че основният акцент ще бъде поставен върху развитието на капацитета на НПО, структурите на гражданското общество и медиите, които ще трябва да допринесат за "определяне на курс към по-голям ангажимент към общите евроатлантически цели".

Важно място заема борбата срещу негативното влияние на чуждестранните държави в региона, "чрез разпространяване на дезинформация и финансиране на корупцията". За целта USAID планира да укрепи съществуващите правителствени механизми, които подкрепят "прозрачността и демократичната отчетност". В документа се посочва, че специално внимание ще бъде отделено на Русия, по-специално, като се противодейства на "злонамереното влияние на Кремъл". USAID вече е поискала 2,8 млрд. долара от Белия дом.  

Коментар - в статията на Велиана Христова "Три милиарда долара".

 

 


 

 

Независимостта се гради с усилията на посветени държавници

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 182

Обезличаването на партийните идеологии може да е опасно

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 182

Бизнесът иска 840 млн. лв. компенсация за скъпия ток

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 182

Борисов поискал оставката на шефа на Столичния общински съвет

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 182

Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 182

Цигарите и алкохолът - с нови бандероли от януари

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 182

Правителството изтегли още 300 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 182

Ще мислят как да подпомогнат авиопревозвачите

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 182

Словакия осъди прокурор, разследващ корупцията

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 182

Европейците не желаят Студена война срещу Китай и Русия

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 182

Радев призова за реформа на ООН

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 182

Виена затяга мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 182

Момчето си отива

автор:Деси Велева

visibility 28

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ