30 Октомври 2020петък07:25 ч.

Позиция

ДВОЙНИЯТ АРШИН

/ брой: 132

автор:Йордан Съев

visibility 1277

За 21-те месеца управление на ГЕРБ инфлацията е средно 18%. Иначе течните горива са поскъпнали с 31%, акцизите са се вдигнали с 28%, цената на основни хранителни продукти се е повишила от 35 до 43%.
През тези 21 месеца енергодоставящите дружества са успели да получат компенсации в размер на средно 13,5% от ДКЕВР. От 1 юли към тях ще се прибавят още между 1,7 и 10% за различните услуги - ток, вода, газ и парно. Регулаторният орган никога не е отказвал искания за повишаване на цената на доставките, а само донякъде ги е смекчавал. Например заявката е за 8-9%, а той разрешава 5-6%. Така за 21 месеца токът поскъпна със 17,5%, парното - с 21%, водата - с 16,4%, газта - с 19,5%. Поради това печалбите на дружествата-монополисти, които ни снабдяват с тези услуги, растат дори по време на криза. При това те не правят инвестиции, с които да подобряват мрежата и да създават нови работни места, а даже масово съкращават персонал. Вследствие на това авариите зачестяват, а отстраняването им става все по-продължително.
Понижава се и качеството. Електрическият ток или спада на 180 волта, поради което уредите не могат да работят, или скача на 270 волта и те гърмят. Налягането на водата след петия етаж в жилищните блокове е недостатъчно да пълни тоалетните казанчета. За да се получи топла вода от газовите инсталации, трябва да се източат най-малко 10 л, преди тя да потече с температура от поне 40 градуса. Стотици селища са на воден режим, което означава, че от чешмите тече само по 2-3 часа на денонощие, но хората там плащат като за редовно водоснабдяване.
Въпреки това интересите на снабдителните дружества са защитени. Те могат да изискват по законен път всяка една неплатена сметка. Наемат си скъпо платени юристи, хонорарите на които се начисляват като разходи и се включват в себестойността. В нея са и заплатите на топ мениджърите, които възлизат на няколко десетки хиляди лева месечно, скъпите командировки, представителните, парите за издръжка на персонални автомобили и т. н.
Това, общо взето, е единият аршин, който се прилага спрямо монополистите. Обаче има и друг, който се отнася за обезправените. В България никой не защитава интересите на хората с ниски заплати, пенсионерите и безработните. При 18% обща инфлация, а за малката кошница тя е 29%, за тези хора за 21 месеца няма никаква индексация и не се очертава още незнайно докога. Понеже наближават избори, много е вероятно управляващите да склонят минималната заплата да се вдигне на 260-270 лв., а и на пенсионерите да се даде по някой лев. С това обаче проблемът не се решава.
А как може да се реши? Работодател на правителството е Народното събрание, но на всички управляващи органи е народът. Следователно той трябва да създаде регулаторен орган, който да има върховната власт да се разпорежда с обществените ресурси. Нещо подобно е съществувало по времето на Парижката комуна и се е наричало Конвент. Ние можем да го наречем Комитет за обществено съгласие, в който да се включват представители на широки слоеве от населението. Тогава няма да има двоен аршин, а един за всички, както всъщност трябва да бъде.

Медиците отново с призив: Да се запазим здрави!

автор:Дума

visibility 99

Само хора на Гешев в европрокуратурата

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 207

За нов обществен договор зоват експерти

автор:Павлета Давидова

visibility 127

/ брой: 207

Съветите на левицата продължават секторните анализи

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 207

За 2 г. не е ремонтиран нито един опасен язовир

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 207

Властта няма да облекчи наредбата за касовите апарати

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 207

Изтеглят спорните промени за отрови и капани в ловния закон

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 207

Всеки десети кубик дърва бил добит престъпно

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 207

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ