06 Юли 2020понеделник12:01 ч.

Позиция

ДВОЙНИЯТ АРШИН

/ брой: 132

автор:Йордан Съев

visibility 1122

За 21-те месеца управление на ГЕРБ инфлацията е средно 18%. Иначе течните горива са поскъпнали с 31%, акцизите са се вдигнали с 28%, цената на основни хранителни продукти се е повишила от 35 до 43%.
През тези 21 месеца енергодоставящите дружества са успели да получат компенсации в размер на средно 13,5% от ДКЕВР. От 1 юли към тях ще се прибавят още между 1,7 и 10% за различните услуги - ток, вода, газ и парно. Регулаторният орган никога не е отказвал искания за повишаване на цената на доставките, а само донякъде ги е смекчавал. Например заявката е за 8-9%, а той разрешава 5-6%. Така за 21 месеца токът поскъпна със 17,5%, парното - с 21%, водата - с 16,4%, газта - с 19,5%. Поради това печалбите на дружествата-монополисти, които ни снабдяват с тези услуги, растат дори по време на криза. При това те не правят инвестиции, с които да подобряват мрежата и да създават нови работни места, а даже масово съкращават персонал. Вследствие на това авариите зачестяват, а отстраняването им става все по-продължително.
Понижава се и качеството. Електрическият ток или спада на 180 волта, поради което уредите не могат да работят, или скача на 270 волта и те гърмят. Налягането на водата след петия етаж в жилищните блокове е недостатъчно да пълни тоалетните казанчета. За да се получи топла вода от газовите инсталации, трябва да се източат най-малко 10 л, преди тя да потече с температура от поне 40 градуса. Стотици селища са на воден режим, което означава, че от чешмите тече само по 2-3 часа на денонощие, но хората там плащат като за редовно водоснабдяване.
Въпреки това интересите на снабдителните дружества са защитени. Те могат да изискват по законен път всяка една неплатена сметка. Наемат си скъпо платени юристи, хонорарите на които се начисляват като разходи и се включват в себестойността. В нея са и заплатите на топ мениджърите, които възлизат на няколко десетки хиляди лева месечно, скъпите командировки, представителните, парите за издръжка на персонални автомобили и т. н.
Това, общо взето, е единият аршин, който се прилага спрямо монополистите. Обаче има и друг, който се отнася за обезправените. В България никой не защитава интересите на хората с ниски заплати, пенсионерите и безработните. При 18% обща инфлация, а за малката кошница тя е 29%, за тези хора за 21 месеца няма никаква индексация и не се очертава още незнайно докога. Понеже наближават избори, много е вероятно управляващите да склонят минималната заплата да се вдигне на 260-270 лв., а и на пенсионерите да се даде по някой лев. С това обаче проблемът не се решава.
А как може да се реши? Работодател на правителството е Народното събрание, но на всички управляващи органи е народът. Следователно той трябва да създаде регулаторен орган, който да има върховната власт да се разпорежда с обществените ресурси. Нещо подобно е съществувало по времето на Парижката комуна и се е наричало Конвент. Ние можем да го наречем Комитет за обществено съгласие, в който да се включват представители на широки слоеве от населението. Тогава няма да има двоен аршин, а един за всички, както всъщност трябва да бъде.

10 км опашка на „Кулата“ още от сутринта

автор:Дума

visibility 84

Българите влизат в Словакия само след PCR тест

автор:Дума

visibility 91

Борисов заряза мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 126

С 6 лв. по-скъпа е потребителската кошница

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 126

Големите търговци плашат с бензинова криза

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 126

Старите жилища поскъпват по-бързо от новите

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 126

Кланици се оказаха огнища на COVID-19 и в Австрия

автор:Дума

visibility 88

Рекорден брой новозаразени в световен мащаб

автор:Дума

visibility 100

Втора локална карантина в Испания

автор:Дума

visibility 219

На гол тумбак - чифте компютри

автор:Велиана Христова

visibility 392

/ брой: 126

Въпроси за бъдещата работа на КЕВР

visibility 286

/ брой: 126

Новата конституция на Путин

автор:Мирослав Попов

visibility 286

/ брой: 126

ПЕНКА КАЛИНКОВА

visibility 219

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ