29 Март 2020неделя04:05 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Документалното наследство на Светослав Минков

Интересно изследване на литературната историчка Румяна Пенчева

/ брой: 58

visibility 875

Богдан Евлогиев

Документалното изследване "Светослав Минков: строго поверително" на Румяна Пенчева е първото, което има за цел да направи достояние за широката публика на неизвести факти от живота на писателя върху основата на материали, съхранявани в обществени архивохранилища, доскоро недостъпни за изследователите - Дипломатическия архив, архивите на Министерството на вътрешните работи, партийната организация на Съюза на българските писатели, Българската академия на науките, Комисията по разкриване на досиетата.
Румяна Пенчева има опит в литературноисторическата документалистика като съставител, редактор, автор на предговори към "Атанас Далчев. Писма", "Алипия Влайков. Спомени из живота ми", "Депутът Делчо Жабурков" от Т.Г.Влайков, "Атанас Смирнов. Писма"; на множество статии за дейци на културата - Жорж Папазов, Алеко Константинов, Йордан Йовков, галериста Тръпко Василев, проф. Марин Дринов, Атанас Смирнов, Атанас Далчев, Чудомир, Т.Г.Влайков и др.
Книгата "Светослав Минков: строго поверително" е приносна в много отношения - за установяване на неизвестни или до този момент неподкрепени с документи факти от живота и творчеството на писателя; като история за зараждането на интереса към Япония и нейната култура и традиции; като документално хронологическо проследяване на стъпките по двустранните отношения и откриването на дипломатически представителства в Токио и в София; като изследване за репресивните методи преди и след 9 сепетември 1944 г.; не на последно място - документите се публикуват за първи път. Особено ценни са литературноисторическите бележки, многобройните препратки и богат научен апарат.
Новата книга излиза с марката на известното издателство "Изток-Запад".
 

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ