13 Юни 2024четвъртък15:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Добавят плодове и цветя в бирата

Над 35 години български учени имат съществен принос в изследванията върху съставките в пивото

/ брой: 108

автор:Дума

visibility 490

От няколко години работим по повишаване на антиоксидантната способност на пивото чрез добавяне на плодове и цветя при различни режими на ферментация. Това сподели проф. д-р Габриела Маринова и колегите й от Института по криобиология и хранителни технологии. Експертката добави, че в изследванията си експериментират с екстракт от билки и вече имат резултати за нивата на някои физико-химични показателя на пивото, отговорни и влияещи на антиоксидантния му капацитет - полифенолите, флаваноиди, антоцианогени. Предстоят опити за увеличаване на антиоксидантната способност и чрез влагане на по-голямо количество гранулати от ароматни и горчиви сортове хмел.

Независимо от сегашната кризисна ситуация, научните среди в страната осъществяват нови проучвания върху качествата на бирата. Над 35 години български специалисти продължават да имат съществен принос в изследванията върху хранителните вещества и съставките в пивото. Само за последното десетилетие техните разработки, доклади и публикации по темите на пивоварната категория и технология са над 50.  

Иновативно проучване за микробиома на българската бира, чрез нова технология за секвениране на ДНК, провежда и д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните. Микробиомът представлява съвкупност от всички микроорганизми, които живеят в дадена среда. Тяхното изучаване ще помогне да се обяснят и прогнозират откриваните при други изследвания необикновени съчетания от метаболити, антиоксиданти, аромати и др. съединения в бирената категория, които се оказва, че са специфични за всяка пивоварна. Проучването на микробиома ще допълни и разшири проведените с хроматография и ядрено-магнитен резонанс анализи на метаболитите в бирата, които колективът реализира преди 3 години.

Необходима е консолидация вляво

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 110

Общопрактикуващите лекари драстично намаляват

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 110

Сарафов поиска промени в НК и НПК

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 110

Собственици на празни жилища ще плащат такса водомер

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 110

Ограничават броя на изпитите за шофьорска книжка

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 110

40 лв. за нощувка в къмпинг

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 110

"Булгаргаз" не успя да продаде газов капацитет

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 110

Крайнодесни и леви бойкотираха Зеленски

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 110

Германия е близо до задължителната казарма

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 110

В Испания влезе в сила законът за амнистията

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 110

Накратко

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 110

Няма спасение

автор:Мая Йовановска

visibility 81

/ брой: 110

За децата ни

автор:Аида Паникян

visibility 81

/ брой: 110

Компрометираните "европейски идеи"*

visibility 85

/ брой: 110

Фалитът на КТБ - десет години по-късно

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 110

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ