Добавят плодове и цветя в бирата
Над 35 години български учени имат съществен принос в изследванията върху съставките в пивото
/ брой: 108
От няколко години работим по повишаване на антиоксидантната способност на пивото чрез добавяне на плодове и цветя при различни режими на ферментация. Това сподели проф. д-р Габриела Маринова и колегите й от Института по криобиология и хранителни технологии. Експертката добави, че в изследванията си експериментират с екстракт от билки и вече имат резултати за нивата на някои физико-химични показателя на пивото, отговорни и влияещи на антиоксидантния му капацитет - полифенолите, флаваноиди, антоцианогени. Предстоят опити за увеличаване на антиоксидантната способност и чрез влагане на по-голямо количество гранулати от ароматни и горчиви сортове хмел.
Независимо от сегашната кризисна ситуация, научните среди в страната осъществяват нови проучвания върху качествата на бирата. Над 35 години български специалисти продължават да имат съществен принос в изследванията върху хранителните вещества и съставките в пивото. Само за последното десетилетие техните разработки, доклади и публикации по темите на пивоварната категория и технология са над 50.
Иновативно проучване за микробиома на българската бира, чрез нова технология за секвениране на ДНК, провежда и д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните. Микробиомът представлява съвкупност от всички микроорганизми, които живеят в дадена среда. Тяхното изучаване ще помогне да се обяснят и прогнозират откриваните при други изследвания необикновени съчетания от метаболити, антиоксиданти, аромати и др. съединения в бирената категория, които се оказва, че са специфични за всяка пивоварна. Проучването на микробиома ще допълни и разшири проведените с хроматография и ядрено-магнитен резонанс анализи на метаболитите в бирата, които колективът реализира преди 3 години.