24 Юли 2024сряда11:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Собственици на празни жилища ще плащат такса водомер

Отново се прави опит за бъдат въведени помощи за водна бедност

/ брой: 110

автор:Дума

visibility 2393

Министерството на регионалното развитие се опитва да въведе такса, която силно ще засегне собствениците на необитаеми жилища. В проекта на Закон за водоснабдяването и канализацията, който е пуснат за обществено обсъждане, се предвижда съвсем нов начин за определяне на цената на водата Вместо досегашните три услуги - довеждане, отвеждане и пречистване на водата, които са изписани на всяка сметка , се прави двукомпонентна тарифа и хората вече ще плащат твърда такса и променлива стойност, която ще зависи от конкретното потребление. Има вероятност тази такса да бъде определена като такса “водомер” и да е приблизително половината от сегашните сметки. Съответно цената на самата вода ще трябва да се намали, за да може крайната стойност да не скочи изведнъж с много. Експерти дават следния пример - ако човек има няколко жилища, но част от тях не са обитаеми, не дължи нищо на ВиК дружеството за местата, където няма консумация. По новите правила ще трябва да се плаща такса за всички жилища и отделно сметка за потребената вода в жилището, което се обитава. Причината - в празните имоти също има инсталация за вода и канализация, които трябва да се поддържат. Според статистиката около 30% от апартаментите в София са необитаеми. В тях не живее собственик, негови роднини или наемател. Въвеждането на новата тарифа обаче ще удари и хората с имоти в малки и обезлюдяващи се селища, каквито у нас има много.
Проектът на воден закон предвижда и нов орган, който да регулира цените на водата и дейността на ВиК фирмите. Сега това се прави от Комисията за енергийно и водно регулиране, а занапред – от Комисия за водно регулиране.
Идеята се появи още преди 5 г., когато бе написан първият проект за нов воден закон, както и в следващите му варианти, които все не могат да стигнат до парламента и да бъдат гласувани. Поредният проект пък прави опит да въведе т.нар. водни помощи за бедните – идея, която също се появи преди 5 години. Тя гласи, че социалнослаби граждани ще получават безплатно до 1,5 кубика студена вода месечно и ще плащат само за консумираното над това количество.
Редът за отпускане на водните помощи е същият като за енергийните – онези, които отговарят на условията, подават молба пред местната социална служба и ако бъдат одобрени, бюджетът ще плаща в продължение на 12 месеца на местното ВиК по 1,5 кубика вода за всеки член от семейството.
Така социално слабите ще получават сметка, в която тези 1,5 кубика са приспаднати. Ако след една година продължават да отговарят на условията, пак подават молба и продължават да получават водна помощ още 12 месеца.
В проектозакона има изцяло нова глава за намаляване на общите загуби на вода. Комисията за водно регулиране ще определя максималния размер на допустимите общи загуби на вода. ВиК операторите, доставящи най-малко 10 000 куб. м на ден или обслужващи най-малко 50 000 души, ще правят оценка на мащаба на течовете , която трябва да представят В МРРБ до края на юли догодина.
Нова глава разписва и отговорностите на потребителите и реда за решаване на спорове. Абонатите, които са неизправни длъжници, носят отговорност за задълженията си по Гражданско - процесуалния кодекс, независимо от размера на задължението, предвижда законопроектът. Повредите на ВиК системите, включително на водопроводните и канализационните отклонения, ще се отстраняват за сметка на причинителя. Вреди и пропуснати ползи ще се търсят по общия съдебен ред.

3000 престъпления на ден срещу жени

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 139

Словакия получи от САЩ два Ф-16

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 139

14 палестински фракции се споразумяха в Китай

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 139

Камала Харис събра нужната подкрепа

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 139

Унищожител и гробар

автор:Александър Симов

visibility 60

/ брой: 139

Светът пак е Олимпиада

автор:Марин Милашки

visibility 67

/ брой: 139

Напразни надежди

автор:Евгени Гаврилов

visibility 55

/ брой: 139

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ