04 Август 2021сряда23:08 ч.

Сборник

Димитър Благоев в "Българска класика"

/ брой: 24

автор:Дума

visibility 1702

Сто двайсет и първата книга в поредицата "Българска класика" е сборникът "Нашите апостоли" със статии, есета, литературна критика, исторически и философски съчинения и мемоари на Димитър Благоев, който пусна на книжния пазар издателство "Захарий Стоянов". По право Дядото заема мястото си в българската литературна класика, защото той е не само патриарх на социализма у нас и основател на социалистическата партия, но и един от най-големите български политически мислители от края на ХIХ и началото на ХХ век, интересен философ-естет, литературен критик и изследовател на литературната история, блестящ полемист. И тъкмо затова Димитър Благоев се нуждае от нов прочит, както пише Панко Анчев, "ала не за да се отрича или повторно възхвалява, а да се разбере начинът на мислене на епохата, в която протича драматично социално разслоение и се зараждат сериозни политически колизии. Много от явленията и тенденциите той успя да предвиди". В наше време много негови идеи, които допреди две десетилетия бяха просто "сенки от миналото", сега заради скоростта на новите обществени процеси и растящото социално разслоение стават отново актуални.
Книгата "Нашите апостоли", която носи заглавието на едноименната студия на Дядото, съдържа още статиите му за Христо Ботев, историческия очерк "Царството на чардафоните", мемоарите "Кратки бележки из моя живот" и "Учителйо Динката", портрета на Георги Кирков, литературно-критическите отзиви "Животът и литературата", "Литературното сътрудничество в България", "Що е изкуство?" и "Еротика и социализъм", както и някои от главните му философски и политически съчинения - "Що е социализъм и има ли той почва у нас?", "Pro domo sua", "Марксизъм или бернщайнианство", "Плеханов и Парвус", "Magister dixit" и др.
Съставител е д-р Димитър Генчев, който е автор и на "Патриархът" - една от трите статии в "Думи за Димитър Благоев". Другите са "Полемика и партийност" на Иван Гранитски и "Историята и изкуството като съюзници на идеологията и политическата истина".

Боян Ангелов е новият главен редактор на ДУМА

автор:Дума

visibility 7

Парламентът отряза ГЕРБ за комисия срещу МВР

автор:Юлия Кулинска

visibility 118

/ брой: 149

БСП не дава безусловна подкрепа на ИТН

автор:Павлета Давидова

visibility 117

/ брой: 149

Ще има компенсации за децата, останали извън забавачките

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 149

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 149

По-добре нови избори

автор:Георги Георгиев

visibility 105

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 128

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 129

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ