08 Април 2020сряда16:12 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Сборник

Димитър Благоев в "Българска класика"

/ брой: 24

автор:Дума

visibility 1589

Сто двайсет и първата книга в поредицата "Българска класика" е сборникът "Нашите апостоли" със статии, есета, литературна критика, исторически и философски съчинения и мемоари на Димитър Благоев, който пусна на книжния пазар издателство "Захарий Стоянов". По право Дядото заема мястото си в българската литературна класика, защото той е не само патриарх на социализма у нас и основател на социалистическата партия, но и един от най-големите български политически мислители от края на ХIХ и началото на ХХ век, интересен философ-естет, литературен критик и изследовател на литературната история, блестящ полемист. И тъкмо затова Димитър Благоев се нуждае от нов прочит, както пише Панко Анчев, "ала не за да се отрича или повторно възхвалява, а да се разбере начинът на мислене на епохата, в която протича драматично социално разслоение и се зараждат сериозни политически колизии. Много от явленията и тенденциите той успя да предвиди". В наше време много негови идеи, които допреди две десетилетия бяха просто "сенки от миналото", сега заради скоростта на новите обществени процеси и растящото социално разслоение стават отново актуални.
Книгата "Нашите апостоли", която носи заглавието на едноименната студия на Дядото, съдържа още статиите му за Христо Ботев, историческия очерк "Царството на чардафоните", мемоарите "Кратки бележки из моя живот" и "Учителйо Динката", портрета на Георги Кирков, литературно-критическите отзиви "Животът и литературата", "Литературното сътрудничество в България", "Що е изкуство?" и "Еротика и социализъм", както и някои от главните му философски и политически съчинения - "Що е социализъм и има ли той почва у нас?", "Pro domo sua", "Марксизъм или бернщайнианство", "Плеханов и Парвус", "Magister dixit" и др.
Съставител е д-р Димитър Генчев, който е автор и на "Патриархът" - една от трите статии в "Думи за Димитър Благоев". Другите са "Полемика и партийност" на Иван Гранитски и "Историята и изкуството като съюзници на идеологията и политическата истина".

Борис Джонсън е в добро състояние

автор:Дума

visibility 259

В Европа ще смекчават мерките срещу заразата

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 67

Тръмп подписа указ за усвояването на Луната

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 67

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ