20 Октомври 2019неделя23:17 ч.

Делфините - чудо на природата

Те са същества, изпратени от бога да правят добро, с развито мислене, отговорност, чувство за оценка на ситуацията, бърза реакция

/ брой: 156

автор:Дума

visibility 1370

За делфините се разказват хиляди истории, които до една ги представят като чудо на природата, като същества, изпратени от бога да правят добро, като морски бозайници с развито мислене, отговорност, чувство за оценка на ситуацията и бърза реакция. Неслучайно в научно-фантастичната комедийна поредица "Пътеводител на галактическия стопаджия" от Дъглас Адамс се посочва, че човекът е на трето място по интелигентност сред живите същества. На второ са делфините!
Наскоро се появи поредното съобщение за спасени от делфини във водите край Нова Зеландия баща и три деца. Те плували доста навътре в морето, когато изведнъж край тях се появила акула. Сковани от ужас, изпаднали в паника, четиримата трескаво се отправили към брега, като не вярвали, че ще стигнат живи. Тогава спасението дошло, сякаш изпратено от всевишния: хората били обградени от цяло стадо делфини, които плували бавно с тях към сушата и не позволявали на акулата да ги доближи. Така бащата и трите му деца били съпроводени чак до брега и се отървали благополучно от страшния кошмар...
Има друга история за делфин, които като лоцман причаквал корабите в опасен пролив, за да ги приведе невредими. Щом успявал да съпроводи поредния кораб, той се връщал обратно - да чака следващия. И така - дни наред!
Интересното е, че делфините съществуват вече 10 милиона години. Те са изумителни акробати във водата, много благородни, изобретателни, смайващи плувци, грациозни, бързи като светкавици. Теглото им е около 130-140 кг, малките сякаш се раждат научени да порят вълните и да се возят на тях като на сърф.
Спят във водата с едно затворено око. Другото е отворено и винаги нащрек, защото и те имат врагове и внимават да не бъдат изненадани.
Чудесата за тяхното съпричастие към грижите на човека могат да бъдат продължени с историята как делфини... акушират при подводно раждане от хора! Звучи невероятно, но е факт, описан от изследователи, сред които и великолепната познавачка на делфините проф. Юджийн Кларк. Подводното раждане при жените, което получава все по-голяма популярност по света, щом понякога са осъществява в морето, минава под зоркия поглед и закрила на делфините... 

Синове на кметове се облажили с евтина земя

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 201

Глоба до 15 хил. лв. грози Борисов за незаконна агитация

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 201

Детският дом във Видин става комплексен център

автор:Аида Паникян

visibility 67

/ брой: 201

Гурбетчиите пращат по 3,4 млн. евро на ден

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 201

Половин тон заразена риба стигна до потребителите

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 201

Светът прахосва храна за 400 млрд. долара

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 201

Нарушава се примирието между Анкара и кюрдите

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 201

Джонсън поиска отлагане на Брекзит, но с уловка

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 201

Северна Македония върви към избори

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 201

В Хонконг прилагат Майдана от Киев

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 201

"Зиги-Заги, Ой-Ой-Ой, Адолф Хитлер наш герой!"

автор:Велислава Дърева

visibility 135

/ брой: 201

И ядно тупаме с краче

автор:Константин Иванов

visibility 90

/ брой: 201

Николай Радев: "Златният дъжд" от пари към Пловдив е мит

автор:Павлета Давидова

visibility 78

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ